S podporo občine se koncesionar umika z jeseniške tržnice

Občina Jesenice je sprejela predlog koncesionarja, podjetja A-kont, za prekinitev koncesijske pogodbe.

Objavljeno
14. oktober 2013 18.12
Tržnica Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – Občina Jesenice bo ugodila predlogu koncesionarja na jeseniški tržnici, podjetja A-kont, da prekineta koncesijsko pogodbo, pravi Ines Dvoršak z občine. Čeprav je to predčasna prekinitev (po manj kot enem letu), občina ne namerava zaračunati penalov. Tržnica bo ostala odprta, kdaj bo začasno upravljanje prevzela občina, pa se morajo še dogovoriti.

V Delu smo že konec avgusta pisali, da se bo koncesionar po naših informacijah s tržnice umaknil takoj po koncu evropskega košarkarskega prvenstva in da za njim ostajajo dolgovi, vendar so nam na jeseniški občini takrat trdili, »da o tem ne vedo ničesar«.

Razpis za novega koncesionarja

Občina bo zdaj objavila razpis, s katerim bo »poskusila poiskati koncesionarja z dolgoročnejšo vizijo delovanja tržnice«, je dejala Ines Dvoršak. Tako je posredno pritrdila našemu poročanju o neustrezni pripravljenosti koncesionarja za upravljanje tržnice. Na vprašanja, kako namerava zagotoviti konkurenčnost ponudbe na novi tržnici na Stari Savi vseh šest dni v tednu, namreč ni nikoli odgovoril. Poleg tega se skoraj eno leto po odprtju nove tržnice na Stari Savi Jeseničani na novo lokacijo (še) niso navadili, obisk je predvsem med tednom slabši od pričakovanj, ponudba je zaradi odhoda ponudnikov blaga okrnjena. Prodajalci, ki se nočejo javno izpostaviti, ugotavljajo, da selitev tržnice s stare lokacije nasproti železniške postaje ni bila dobra rešitev, saj je na Stari Savi preveč oddaljena za večino Jeseničanov. Ker območje do zdaj ni zaživelo kot novo mestno središče, štirimilijonska naložba v novo tržnico očitno ni bila dobro premišljena.

Gospodarska gibanja že nekaj let kažejo negativen trend, je prejšnji teden ugotavljal direktor občinske uprave Vitomir Pretnar, »zato ne moremo govoriti, da poslovanje tržnice preseneča, vsak pa seveda prevzema svoj del poslovnega tveganja«. Koncesionar občini dolguje še 6145 evrov koncesnine, je prejšnji teden, ko še niso imeli osnove za razdor koncesijske pogodbe, povedal Pretnar in dodal, da koncesnine občina ne more znižati, saj je bila določena s poslovnim načrtom, ki so ga morali izdelati za pridobitev evropskega denarja za naložbo. Občina ima za zavarovanje izvajanja pogodbenih obveznosti bančno garancijo, ki je bolj varno finančno zavarovanje, kot penali, je dejala Dvoršakova.

Z Babičem spet na sodišču

Pojasnil o poslovanju in nadaljnjih načrtih koncesionarja glede tržnice na sedežu podjetja A-kont na Jesenicah nismo dobili, saj so nas pred dnevi postavili pred vrata, naša vprašanja, poslana po elektronski pošti, pa so tudi po enem tednu čakanja ostala brez odgovorov. Predstavnik koncesionarja Mario Ivanković za Delo ni bil dosegljiv, se je pa že na začetku avgusta zaposlil v prodajni službi Acronija, so potrdili v Acronijevih novicah. Da se bo to zgodilo, smo prav tako napovedali v zgoraj omenjenem članku, v A-kontu so še pred dobrim mesecem v izjavi za javnost na lokalnem radiu dejali, da so koncesijsko pogodbo podpisali za pet let.

Občina Jesenice in lastnik manjše parcele na sedanji tržnici Robert Babič, še vedno nista dosegla soglasja o nakupu oziroma prodaji omenjene parcele, čeprav so se na občini pred kratkim že pohvalili, da je postopek končan. »Prejšnji mesec je šel primer po pritožbi Roberta Babiča znova v obravnavo na upravno sodišče,« je pojasnil Pretnar.