S ponudbo za kolesarski park šokiral občino

Med tremi ponudniki je Iztok Tomšič za progo ponudil daleč največ, kar 2500 evrov mesečno.

Objavljeno
18. september 2015 20.52
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Ponudbo za najem za zdaj edine proge v mariborskem kolesarskem parku so oddali trije ponudniki. Najvišjo ceno, 2500 evrov na mesec, je ponudil Iztok Tomšič, Zadruga BikeLab bi plačala desetkrat manj, tekmovalec Matej Stapić pa bi najemno pogodbo sklenil za 501 evro na mesec.

»Tudi mene je presenetila višina ponudbe – 2500 evrov,« je po končanem postopku zbiranja ponudb povedal vodja občinskega urada za šport Simon Mihalina. Občina je izhodiščno mesečno najemnino za obdobje dveh mesecev določila pri 243,16 evra.

Urad za šport bo najemnika izbral najkasneje v tridesetih dneh, najbrž pa že do konca septembra. Pri izboru bo pomembno vlogo imela prav ponujena najemnina, ki prinese kar 40 od možnih 100 točk. Enako število točk bo prejel tudi ponudnik, ki ima izkušnje z organizacijo športnih prireditev in opravljanjem športnih dejavnosti.

Samostojni podjetnik Iztok Tomšič, ki upravlja adrenalinski park in ima izkušnje z organizacijo med svetovnim pokalom v gorskem kolesarjenju, je zaradi naštetega v veliki prednosti in zdi se, da mu upravljanje kolesarskega parka ne more spolzeti iz rok. Ali bo s tako visoko najemnino lahko pokril stroške, pa je drugo vprašanje.

Pomisleki konkurence

Matej Obu
iz Zadruge BikeLab, ki je nekoč delal pri Športnem centru Pohorje in skrbel prav za kolesarski park, meni, da je cena prevoza kolesa in kolesarja s Pohorsko vzpenjačo previsoka glede na količino ponujenih prog (le ena) in čas obratovanja parka (dober mesec). Cena dnevne vozovnice bo 15 oziroma 18 evrov, Obu pa meni, da bi morala znašati najmanj 25 ali 26 evrov, če bi želeli zagotoviti ekonomsko vzdržnost. »Ne vem, kdo bo obiskovalec tega parka. Rad bi, da bi jih bilo čim več. Park res poznam do obisti, tudi način razmišljanja gorskih kolesarjev in vem, da bo zelo težko v dveh mesecih pokriti vložek. Razen če se upa na dolgoročno sodelovanje. Tisti, ki bo zdaj šel v ta posel, pa bo delal z veliko izgubo.«

Obuja tudi skrbi, kdo bo lahko dovolj strokovno ocenil, ali so pripravljalna dela, ki že potekajo, dovolj dobro opravljena, da bo lahko upravitelj upravičil ceno za uporabo parka. Obregnil se je še ob dejstvo, da ta dela izvaja tisti, ki je po eni strani ponudil najvišjo najemnino, torej Tomšič, po drugi strani pa je postavil najnižjo ceno za ureditev proge, in sicer 4800 evrov. Zadruga BikeLab bi, denimo, progo uredila za 12.000 evrov.

Spomladi nov razpis

Iztok Tomšič se s tovrstnimi pomisleki konkurence ne obremenjuje kaj prida in je pripravljen na sodelovanje z vsemi, tudi z Obujem, ki ga ceni kot dobrega govornika. »Mi imamo svojo zgodbo, in če želiš nekaj napraviti, moraš nekaj vložiti, ne pa kar na prvo žogo nekaj zaslužiti. Če bomo že zdaj gledali tržno in dvigovali cene, ne bomo imeli nobenega Nemca več. V vsako stvar moraš nekaj vložiti,« je prepričan Tomšič. Njegov cilj je združiti ljudi, ki na Pohorju delajo poleti in pozimi ter s tem zmanjšati stroške. Tako je storil tudi pri pripravi proge, zato s tem ne bo imel dodatnih stroškov.

Tomšič upravljanje parka vidi kot dolgoročno zgodbo. A občina bo zemljišča letos oddala le za dva meseca, prihodnjo pomlad se očitno obeta nov razpis. Po besedah vodje urada za šport Mihaline bi bilo to tudi korektno.