“S Popovičevo aretacijo nimam in nisem imel nič”

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je pred parlamentarno komisijo zatrdil, da z aretacijo koprskega župana Borisa Popoviča ni imel nič.

Objavljeno
11. januar 2007 18.08
Milan Kučan
Ljubljana - “Z aretacijo koprskega župana Borisa Popoviča nimam in nisem imel nič, tudi ne s kazenskimi postopki, ki so se vodili ali se še vodijo zoper njega pred sodiščem zaradi domnevno storjenih kaznivih dejanj,” je bivši predsednik republike Milan Kučan zagotovil na današnjem zaslišanju pred parlamentarno komisijo, ki preiskuje razmere na državnem tožilstvu in ugotavlja morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij.

Kot je znano, je namreč koprski župan Boris Popovič v zaslišanju pred preiskovalno komisijo zatrdil, da v ozadju njegovega pripora v letu 2003 in številnih kazenskih ovadb stoji Kučan. Popovičevi v javnosti izrečeni očitki pa so po današnjih besedah Kučana povsem neresnični in izmišljeni. Kot je zagotovil, v zvezi s kazenskim pregonom Popoviča tudi ni nikoli interveniral, niti se o tem z organi, ki so vodili ali še vodijo postopke, ni pogovarjal. S Popovičem se ni nikoli ukvarjal, osebno pa ga ne pozna.

Kučan tudi ni klical Cerarjeve

Popovič je tudi navedel, da je Kučan glede odreditve pripora klical tedanjo generalno državno tožilko Zdenko Cerar, kar pa je Kučan danes zanikal. “V zvezi s Popovičevo aretacijo ji ni nikoli telefoniral, niti se z njo o tem ni pogovarjal,” je zagotovil. Prav tako ne pozna takratnega vodje kriminalistične službe v Kopru Ljuba Volmuta in vodje Okrožnega državnega tožilstva v Kopru Slavka Ožbolta.

Popovič je namreč poleg Kučana in Cerarjeve v politično navezo, ki je obvladovala razmere v Kopru in naj bi bila v ozadju ovadb, uvrstil še Ožbolta, njegovega namestnika Bojana Pečnika, Volmuta in predsednika Komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa, pri katerem je po navedbah Popoviča zdaj zaposlen Volmut.

“Novinarjem sem povedal zgolj svoje mnenje”

Kučan je danes pojasnjeval tudi svojo izjavo za POP TV iz lanskega novembra, na podlagi katere ga je predsednik komisije Dimitrij Kovačič (SDS) spraševal za pojasnilo, ali je pred štirimi leti, ko je bil Popovič več kot mesec dni v priporu, protestiral pri organih pregona.

Kučan je pojasnil, da je takrat o tem odgovarjal na vprašanje novinarja in že kot bivši predsednik republike povedal svoje mnenje o postopku, ki je izzval burne reakcije. "Menil sem takrat in še danes, da je nemogoče, da je človek v priporu toliko časa in da se nič ne zgodi," je poudaril Kučan. Pri tem je dodal, da je bil njegov protest javen, njegovo stališče javno objavljeno in s tem dostopno široki javnosti, tudi organom pregona.

Prav tako je pojasnil svojo izjavo o tem, da ljudi, ki so na koprski policijski upravi vodili postopek, tam ni več. Kot je dejal "je pač človek, ki bere", in to je razbral iz medijskih poročil.

Sicer pa je bivši predsednik republike, ki je na zaslišanje prišel v spremstvu svojega odvetnika Emila Zakonjška, povedal, da zaradi Popovičevih izjav ni ukrepal. V primeru, da se ta ne bo opravičil, pa bo o tem razmislil.

Erjavca ni na seznamu prič

Komisija je po Kučanovem zaslišanju sejo zaprla za javnost in naj bi se opredelila do predloga za spremembo dokaznega sklepa, s katero bi na seznam prič uvrstili še nekatera nova imena. Dušan Kumer (SD) je namreč predlagal, da bi današnje zaslišanje Kučana preložili in najprej zaslišali ministra za obrambo Karla Erjavca, nekdanjega generalnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu. Kumrov predlog je večina zavrnila. Kovačič pa je pojasnil, da Erjavca ni na seznamu prič.

Popovič je sicer v zaslišanju pred komisijo dejal, da je visok uradnik na ministrstvu za pravosodje potrdil, da je Kučan glede odreditve pripora klical Cerarjevo. Koprski župan je ime tega uradnika povedal le članom komisije, ne tudi javno, šlo pa naj bi za Erjavca. Ta je Popovičeve navedbe sicer že zanikal.