S profesionalci več gledaliških ambicij tudi med ljubitelji

Na jeseniškem odru se bo jutri na Čufarjevih dnevih predstavilo najboljših sedem predstav slovenskih ljubiteljskih gledališč.

Objavljeno
13. november 2015 16.25
račič zadnja tekma
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Jesenice – Dvig kakovosti in rast ambicij ljubiteljskih gledališč bosta po besedah Branka Kraljeviča, režiserja in selektorja letošnjega festivala ljubiteljskih gledališč, zaznamovala letošnje 28. Čufarjeve dneve, v okviru katerih se bo do prihodnje sobote v gledališču Toneta Čufarja na Jesenicah zvrstilo sedem predstav.

Letošnje bera slovenskih ljubiteljskih gledališč nadaljuje trend zadnjih let, pravi Branko Kraljevič. V ljubiteljskih gledališčih opaža čedalje več poklicnih gledališčnikov, ki v vlogah mentorjev ali režiserjev pomembno pripomorejo k večji jasnosti koncepta posameznih predstav, hkrati tudi režiserji natančno vedo, kaj zahtevajo od igralcev.

Selektor je izbiral med 24 prijavljenimi predstavami, med katerimi je bilo največ komedij, kar je po selektorjevih besedah slika današnjih razmer v ljubiteljskih gledališčih. Med njimi niso bile le preproste komedije, pač pa tudi zahtevnejše, ki niso namenjene zgolj zabavanju, ampak tudi opozarjajo na družbene hibe. V nekaterih segmentih so nekatere predstave zelo dobre, ocenjuje selektor, a jim je ponavadi kje kaj zmanjkalo tako, da jih ni uvrstil v program festivala. »Izbrane predstave so se kar same od sebe ponudile in nimam slabega občutka,« je še povedal Kraljevič.

Festival je v zadnjih letih pridobil ime tako, da običajno dobijo okoli 25 prijav, je dejal Boris Bregant, predsednik organizacijskega odbora festivala. Festivala ni preprosto narediti. 12.000 evrov vreden proračun sestavijo s prispevkom občine Jesenice, sponzorjev ter prodajo vstopnic, s tem zneskom pa le pokrijejo stroške. »Ni preprosto, a gre, če ljudje delajo ljubiteljsko«, je Bregant razkril skrivnost (ki to niti ni) festivala, za katerega skupaj porabijo toliko kot sicer staneta dve komercialni predstavi. Ljudem je festival prirasel k srcu in marsikaj naredijo za skromna sredstva, je še dodal Bregant, ki mu zadovoljstvo daje predvsem polna dvorana gledalcev, ki na Jesenice pridejo iz vse Gorenjske.

Tekmovalne predstave bo ocenjevala žirija (Gašper Jarni, Ana Ruter, Janez Dolinar), ki bo prihodnjo soboto razglasila zmagovalno predstavo ter najboljšo žensko in moško vlogo.