S šestimi otroki ostala brez službe

Živijo od pomoči in dodatkov, zlobneži pa nad njimi vihajo nos.

Objavljeno
13. november 2011 18.56
Posodobljeno
14. november 2011 06.30
Tomica Šuljić
Tomica Šuljić

LJUBLJANA – Med številnimi velikimi družinami – torej družinami z veliko otroki – po naši deželi, ki jim po svojih močeh še najbolj pomaga Anin sklad, so tudi take, ki živijo v mestih, ne zgolj v manjših krajih ali na kmetijah. Ena takih so Jagodičevi iz Most, kjer imata 38-letna mama Mojca ter 40-letni Boštjan šest otrok. »Tamara, Klavdija, Kristjan, Jure, Žiga in Žak, 20, 15, 13, osem, štiri in eno leto,« našteje oče. Sicer pozneje med pogovorom razkrije, da velike družine v Ljubljani niso več redkost, saj se spomni tiste na Topniški, kjer jih je deset, soseda ima štiri otroke in še nekaj je takih primerov. Sicer pa ona prihaja iz Gameljn (iz časov, ko so bile te še predmestje Ljubljane in so bile tam bolj dominantne kmetije), on pa je čistokrvni Ljubljančan. Ena številnih ljubljanskih družin, le da je ta precej nadpovprečno številna.

Otroci do svojega kruha

Življenja velikih družin v mestih so drugačna že v osnovi: medtem ko imajo tiste v manjših krajih in vaseh raznovrstne hiše in po možnosti še vrt ali njivo, je položaj urbanih družin povsem drugačen. Še posebno tistih, ki razmere časa in družbe občutijo na svoji koži. Mojca je pred časom ostala brez dela in kljub iskanju ni našla zaposlitve, Boštjanu se je to zgodilo pred enim letom: »Bil sem monter dvigal za podizvajalca velikih gradbincev. Dokler smo delali, je bilo luštno,« pravi. Takrat so si lahko še privoščili kakšno stvar, zadnje leto pa ne.

Kaj ostane človeku v mestu, ko postane brezposeln?

»Najprej kratek čas pomoč brezposelnim, potem pa si na otroških in socialni pomoči, dokler se kaj ne spremeni,« kar malce neoptimistično pove mama šestih otrok, ki jim poskuša skupaj z očetom zagotavljati relativno udobje v šolajočih se letih. »Zdi se mi, da imajo dovolj obveznosti v šoli,« pravi Mojca. Nadaljuje pa Boštjan: »Čim manj odgovornosti in skrbi poskušava prelagati na starejše.« 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: »Kuha se v velikih loncih, pet kil krompirja nalupim naenkrat. V trgovini pa je tako in tako vprašanje, koliko imaš v denarnici,« pravi Boštjan.