S skupnim jezikom preprečiti izgradnjo terminala

Evropski poslanec Ivo Vajgl je v evropskem parlamentu podal izjavo o slovensko-italijanskem sporu glede izgradnje plinskega terminala, ki bi lahko ogrozil varnost prebivalstva in porušil ekološko ravnovesje.

Objavljeno
10. september 2009 19.29
Ivo Vajgl
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA

Bruselj - Evropski poslanec Ivo Vajgl (Zares/ALDE) je danes vsem evropskim poslancem poslal izjavo o slovensko-italijanskem sporu glede izgradnje plinskega terminala v Žavljah. "Slovenija in Italija, dve prijateljski sosednji državi, morata najti skupen jezik in preprečiti izvedbo projekta izgradnje plinskega terminala v Tržaškem zalivu," je zapisal.

 

Ta terminal v neposredni bližini državne meje bi lahko namreč po njegovih besedah "dolgoročno ogrozil varnost lokalnega prebivalstva na obeh straneh meje in porušil ekološko ravnovesje v ozkem in zaprtem delu Jadranskega morja okoli Trsta in Kopra".


"Bilo bi več kot zaželeno, da izvršne oblasti v Italiji in v Sloveniji vložijo kar se da veliko napora, da problem sporazumno rešijo in omejijo škodo, ki jo je razvpiti primer že povzročil," poudarja Vajgl.

 

Ob tem poziva, da se mora tudi v Evropskem parlamentu "slišati glas tistih, ki želijo preprečiti grob napad na okolje z možnimi čezmejnimi posledicami na prebivalstvo v okolici Trsta".

 

Vajgl je v izjavi evropskim poslancem še zapisal, da okoljevarstvena združenja in drugi deli civilne družbe od italijanske vlade zahtevajo, naj ponovno prouči soglasje španski družbi Gas natural, ki je bilo, po verodostojnih podatkih, pridobljeno z napačnim in potvorjenim prikazovanjem podatkov o pogojih in morebitnih posledicah uresničitve tega projekta za okolje.

 

Spomnil je tudi, da so slovenska vlada in okoljevarstveniki napovedali tožbo pred evropskim sodiščem, če bo sporni projekt uresničen.