S stolpa ljubezni se vidi vse do Triglava

Na Žusmu so člani planinskega društva postavili najvišji leseni stolp v Sloveniji.

Objavljeno
27. april 2015 22.40
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Loka pri Žusmu – Na vrhu 669 metrov visokega Žusma so v nedeljo uradno odprli razgledni leseni stolp, imenovan Stolp ljubezni. Z zbiranjem prispevkov in donacij ter s številnimi urami prostovoljnega dela so ga postavili člani Planinskega društva Žusem, ki so do stolpa uredili tudi pešpot.

Mlado planinsko društvo si je na pobudo podpredsednika Martina Ozisa že ob ustanovitvi leta 2008 zadalo nalogo, da bodo na vrhu Žusma postavili stolp. Zgled so imeli v edinem podobnem stolpu na Planini nad Vrhniko, ki je nekaj metrov nižji in iz drugega lesa. Večino časa so v društvu urejali papirje in čakali na prostorski načrt občine Šentjur. Potem je šlo hitro in kljub krizi jim je uspelo zbrati dovolj denarja, da je stolp lahko zrasel.

Do vrha stolpa vodi 116 stopnic, vmes je 22 podestov, ima dve razgledni ploščadi. Poleg lesa so morali na vrh hriba, kamor ne vodi nobena cesta, spraviti še beton, več kot tono in pol nerjaveče kovine, tako da je skupaj z materialom in prostovoljnim delom stolp vreden več kot 150.000 evrov. Razgled s 25,9 metra visokega stolpa je osupljiv. Vidi se na Hrvaško, Madžarsko, v Avstrijo in tudi Triglav. Na sploh je Stolp ljubezni že med gradnjo povezal dele Slovenije: macesnov les je s Koroške, obdelali so ga v Komendi. Le dva dni pred uradnim odprtjem je stolp dobil uporabno dovoljenje, menda pa bo zdržal vsaj 50 let!

Za zaljubljene

Stolp ljubezni bo na Žusmu dodana vrednost že zdaj zaljubljenemu kraju. V zaselku pod vrhom namreč stoji cerkev sv. Valentina, vsako leto pripravijo valentinov nočni pohod z laternami. Le nekaj metrov proč je še ena cerkev, posvečena sv. Jakobu. Ambient teh dveh cerkva je tako poseben, da je zavarovan kot kulturna dediščina. Uredili so tudi Grajsko učno pot. Na Žusmu so namreč svoje zatočišče našli žusemski knezi, ki jih prvič omenjajo že leta 1203, o njihovem bivanju pa še vedno pričajo grajske ruševine.

V PD Žusem so prepričani, da bo prav zaradi Stolpa ljubezni še več ljudi obiskalo njihov kraj. Želijo si, da bi se prav na njihovem stolpu kdo poročil ali vsaj zaročil.

Na vrhu stolpa so za obiskovalce, ne le za zaljubljene, namestili še zvon želja, ki je ob otvoritvi precej zvonil. Tudi šentjurski župan Marko Diaci je pozvonil z željo: »Prosim, naj nekdo iz naše občine zadene na loteriji.«