S trga zaposlovanja izključeni bistriški invalidi

Letos se je zaposlilo 12 invalidnih oseb, med brezposelnimi jih je še 698.

Objavljeno
10. oktober 2014 10.40
tlo*Carovnik z voza
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica

Ilirska Bistrica – V občini deluje eno samo podjetje, ki zaposluje invalide, je pa občina ena redkih, ki je ustanovitelj podjetja in invalidom omogoča zaposlitev. Na današnji okrogli mizi bodo iskali odgovore za večjo vključitev invalidnih oseb na trg dela.

Po podatkih zavoda za zaposlovanje je v vseh primorskih občinah nezaposlenih zelo veliko število invalidnih oseb, problem v Ilirski Bistrici pa je, pojasnjuje Ksenija Bratuš Albreht iz Šentprime, zavoda za svetovanje, usposabljanje in rehabilitacijo invalidov, da je v tej občini eno samo podjetje, ki zaposluje invalidne osebe podjetje Ipil.

 

 

 

V tem je zaposlenih 75 oseb, od teh 30 do 35 invalidnih, ki skupaj z neinvalidnimi upravljajo in vzdržujejo javne in zasebne zgradbe in okolico, na primer sežanski Mitol, ilirskobistriški Špar, upravno enoto, občino. Opravljajo tudi hišniška in čistilna dela, zaposleni so v proizvodnji, na primer v kovinski. "Naši delavci so dobri delavci. Iščemo takšne, ki hočejo delati, nato pa jih izobrazimo za različna dela in jim tudi prilagodimo delovna sredstva ali mesta. Zelo smo zadovoljni z njimi pa tudi s sodelovanjem z vsemi ustanovitelji invalidskega podjetja, med katerimi je tudi občina. Ni namreč pogosto, da je ustanovitelj invalidskega podjetja občina, ki da invalidom tudi delo. Možnosti za zaposlitev invalidnih oseb pa je še veliko, tudi v javnih zgradbah in ustanovah, le zakonodajo bi bilo treba spremeniti," pojasnjuje direktor Ipila Jože Frank.

Toda številne brezposelne invalidne osebe, predvsem pa ženske, nimajo sreče, da bi jih zaposlili pri Ipilu ali v drugem najbližjem zaposlitvenem centru Karso v Pivki. Šentprima zato danes organizira okroglo mizo, kjer bodo stroka in službe, ki se ukvarjajo z zaposlovanjem in socialno problematiko ter občinsko vodstvo, iskali mogoče izhode iz za invalidne osebe težkega položaja.

"Če imajo invalidne osebe, tudi tiste z motnjami v duševnem zdravju, ki so še dodatno stigmatizirane, priložnost, da se lahko izkažejo, so ob prilagoditvah zelo učinkovite. Čas je, da postanemo odprta družba. Da končamo z diskriminiranjem in da začnemo zaposlovati tudi invalidne osebe, ki znajo, zmorejo in hočejo delati," poziva Ksenija Bratuš Albreht.