Saga z Jakličevo črno gradnjo še traja

Ministrstvo za okolje in prostor kljub zahtevi 
upravnega sodišča v 30 dneh ni bilo sposobno napisati nove odločbe.

Objavljeno
16. januar 2012 20.22
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana - Ministrstvo za okolje in prostor bi moralo Marku Jakliču v zvezi z njegovo nezakonito gradnjo v Selu nad Polhovim Gradcem izdati nov upravni akt najpozneje do 13. januarja letos, a tega še ni storilo. Enomesečni rok, ki mu ga je predpisalo upravno sodišče, bo najbrž precej zamudilo.

Ko smo 20. decembra lani pisali, da je upravno sodišče zaradi velikih napak v postopku odpravilo odločbi inšpektorata za okolje in prostor ter ministrstva za okolje in prostor, zadnjemu pa naložilo, da mora odločiti najpozneje v 30 dneh od prejema sodbe, smo bili prepričani, da tokrat ne bo novega podaljška že več kot šest let trajajoče inšpekcijske zadeve. A do Jakliča, ki bi se moral pred odločitvijo skladno z napotili iz sodbe izjasniti o zračnih fotoposnetkih Geodetskega inštituta Slovenije, ki da so bili odločilni pri izdaji spornih odločb, ministrstvu sploh ni uspelo priti.

Predsednica upravnega sodišča Jasna Šegan je za Delo povedala, da sta tako ministrstvo za okolje in prostor (MOP) kot Jakličev odvetnik Matej Erjavec, ki je pooblaščenec tožnika, sodbo upravnega sodišča prejela 14. decembra lani. Takrat je začel teči tudi 30-dnevni rok za izdajo novega upravnega akta, ki se je iztekel 13. januarja letos. Hkrati je priznala, da upravno sodišče nima vzvodov za ukrepanje, če ministrstvo ne odloči v postavljenem roku.

Na vprašanje, ali so v zadevi Jaklič že odločili (poslali smo ga 13. januarja), nam je služba za odnose z javnostjo pri MOP potrdila, da je ministrstvo sodbo upravnega sodišča prejelo 14. decembra lani in da bi moralo znova odločiti o zadevi s potekom 30-dnevnega roka od prejetja sodbe. Da tega ni storilo pravočasno, pa, sodeč po obrazložitvi, ni krivo ministrstvo, temveč je s prstom pokazalo na Marka Jakliča. V svojem »opravičilu« navaja, da je Jakliča 20. decembra pozvalo, naj se opredeli do zračnih posnetkov v osmih dneh po prejemu poziva. Nato pa zgolj pripomnilo, da ministrstvo še ni prejelo od g. Jakliča povratnice o morebitnem prevzemu dopisa in »da bo odločilo takoj, ko potečejo zakonsko določeni roki za vročanje (15 dni, če noče prevzeti priporočenega pisma) in osemdnevni rok, v katerem se mora izjasniti o dokazu«.

Skratka, sodba upravnega sodišča je bila pravnomočna 8. decembra lani, do MOP in Jakliča je romala šest dni, nato je trajalo šest dni, da so na ministrstvu sestavili poziv Jakliču, naj se izjasni o zračnih posnetkih, 15 dni pa so čakali, da so ugotovili, da črnograditelj noče prevzeti poziva. Če k temu dodamo še osem dni za odgovor, je jasno, da nove odločbe MOP ni pričakovati prej kot konec meseca. Potem bo spet poskus osebne vročitve pa najbrž spet Jakličeva pritožba na novo odločbo, nato čakanje na novo razsodbo upravnega sodišča ...