Samo v novogoriški občini je burja povzročila za 300.000 evrov škode

V občini Nova Gorica je po burji škoda na objektih, infrastrukturi in prometnih sredstvih ocenjena na 300.000 evrov. Na Ajdovskem in Vipavskem z ocenjevanjem škode še niso začeli, saj se burja še ni polegla. Po podatkih Adriatic Slovenice je burja na Primorskem povzročila za več kot 450.000 evrov škode.

Objavljeno
03. marec 2011 18.45
Ni. Č., delo.si
Ni. Č., delo.si
Nova Gorica - Največja škoda je nastala na delno porušenem stanovanjskem objektu v vasi Zalošče, katerega prizidek so morali zaradi nevarnosti takoj podreti. Člani novogoriškega Zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost ter treh prostovoljnih gasilskih društev so opravili skupno 37 intervencij, na katerih je sodelovalo 61 njihovih članov. Za plačilo intervencij ob orkanski burji so porabili 14.750 evrov. Okvirna ocena škode na objektih, infrastrukturi in prometnih sredstvih znaša 300.000 evrov, piše STA

V ajdovski in vipavski občini z ocenjevanjem škode še niso začeli, saj se burja še ni polegla. Ustrezne službe so začele z odstranjevanjem posledic burje šele danes popoldne, ko je burja oslabela in dosega v sunkih le še 75 kilometrov na uro. Promet na cestah zgornje Vipavske doline je še oviran, saj velja prepoved zaradi burje za kamp-prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osmih ton na hitri in regionalni cesti med Ajdovščino in Nanosom, piše STA.

Burja, ki je divjala na območju novogoriške, ajdovske, vipavske in sežanske občine in zaradi močnih sunkov in valovanja povzročala veliko težav tudi na Slovenski obali, je po prvih zbranih podatkih zavarovancem Adriatica Slovenice povzročila za več kot 450.000 evrov škode. Do danes so prejeli že preko 150 prijav, število prijav škod pa se še povečuje, zato v zavarovalnici ocenjujejo, da bo končni obseg škode še višji. Največ prijavljene škode je na strehah hiš, gospodarskih in industrijskih poslopij pa tudi na avtomobilih zaradi padcev strešnikov, pločevine in vej.

Prve odškodnine bo zavarovalnica izplačala v nekaj dneh. Sicer pa zavarovancem svetujejo, da pokličejo svojega zastopnika ali zavarovalnico in škodo prijavijo. Če je le mogoče, naj jo fotografirajo, shranijo poškodovane predmete in preprečijo, da bi se škoda po nepotrebnem povečevala. Ob tem na Adriaticu Slovenici dodajajo, naj se ljudje, ki jim je burja odkrila streho, nikar sami ne lotevajo popravila, temveč naj pokličejo ustrezne službe in preprečijo nepotrebne nezgode.