Samo v slovenski Istri ne smejo imeti igrišča za golf

Sklad kmetijskih zemljišč bi rad na sodišču dosegel ničnost pogodbe, s katero je oddal zemljišče piranski občini.

Objavljeno
24. september 2014 19.15
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Na koprskem okrožnem sodišču včeraj niso dosegli poravnave med Skladom kmetijskih zemljišč in občino Piran ter Golfom Istro. Sklad hoče po sodni poti doseči ničnost pogodbe, ki jo je podpisal leta 2005 in s katero je oddal 63,8 hektara zemljišč za 30 let občini Piran. V občini pa vztrajajo, da niso naredili nič takega, zaradi česar bi jim lahko razveljavili pogodbo.

Sodnica Samanta Nusdorfer je dokazni postopek včeraj končala in bo svojo odločitev poslala pisno. Odvetnica Jasna Zakonjšek, ki zastopa sklad, je včeraj povedala, da se je ta odločil zemljišča oddati. Preverjal je zanimanje za zakup zemljišč in ugotovil, da je kar 35 takih kmetov, ki bi bili pripravljeni zakupiti tamkajšnja zemljišča. Zato je Irena Šinko, direktorica sklada, že lani maja zahtevala sodno ugotovitev ničnosti pogodbe.

Ustavno sodišče oporekalo postopku sprejemanja prostorskega načrta

Odvetnica Jasna Zakonjšek je prepričana, da bo sklad pri tej zahtevi uspešen, saj je razlogov za razveljavitev pogodbe več. Najprej naj bi bilo dejstvo, da je ustavno sodišče razveljavilo prostorski načrt, po katerem naj bi uredili igrišče za golf, in to že kmalu po podpisu pogodbe, ker ta načrt v piranski občini menda ni bil v javni obravnavi tako, kot bi moral biti.

Odvetnik Janez Starman, ki zastopa občino Piran in Golf Istro, je tak argument zavrnil. Ustavno sodišče je res oporekalo postopku sprejemanja prostorskega načrta, toda tega so potem v občini ponovili in ga sprejeli v skladu z vsemi predpisi, sklad pa se je kasneje še vrsto let dogovarjal z občino in Golfom Istro o izpolnjevanju posameznih pogojev o dokončnem prevzemu zemljišč.

Med drugim so državni uradniki naložili Golfu Istri, da pri vseh treh obalnih občinah pridobi nadomestna zemljišča in jih usposobi za kmetovanje. To je bil pogoj, ki je bil postavljen samo v piranski občini, a so ga kljub temu izpolnili: vse tri občine so zagotovile celo večjo površino nadomestnih zemljišč, pri čemer je sklad pomagal iskati nadomestna zemljišča.

Izpolnili vse pogoje

Poleg tega so zbrali 19 pozitivnih mnenj in soglasij, zagotovili vodni vir in izdelali celo tako absurdne raziskave, kot je bila tista, ali bi žogice za golf morda motile letala pri pristajanju. Ko so torej izpolnili vse postavljene pogoje, pa so si v ministrstvu za kmetijstvo premislili. Nikogar tudi ni motilo, da je sečoveljsko igrišče edino v državi, ki ga ne dovolijo zaradi kmetijskih zemljišč.

Po drugi strani je vlada v času istega kmetijskega ministra Dejana Židana sprejela državni prostorski načrt pri Šmartinskem jezeru, kjer je šlo tudi za kmetijska zemljišča, ki jih investitorjem ni treba nadomeščati. »Pristojni v nekaterih državnih službah golfa ne dovolijo samo v tem primeru, kar je nedopustno,« trdi Janez Starman, ki tudi pričakuje zavrnitev zahteve po ničnosti pogodbe.

Župan Peter Bossman je povedal, da si v občini že 12 let prizadevajo urediti to vprašanje in jim kljub številnim pogojem, ki so jih izpolnili, to ne uspeva. »Pričakujem, da sodnica ne bo razveljavila pogodbe. Ker nam ministrstvo za kmetijstvo noče dati pozitvnega mnenja, bomo prošnjo naslovili na vlado. Naj ta pove, kakšen turizem lahko razvijamo v tem delu Istre. In naj upošteva, da so večino igrišč za golf v državi zgradili na kmetijskih zemljiščih,« je dejal Bossman.

V koprskem finančnem holdingu Istrabenz pa so povedali, da je Golf Istra od marca letos insolventna. Ta je doslej vložila v igrišče za približno poldrugi milijon evrov.