Samovoljnost Podobnika razlog za odstop?

Državno pravobranilstvo je že lani ministra za okolje, Janeza Podobnika, opozarjalo na vprašljivost njegove poravnane s podjetjem PUH. Podobnik je nasvet ignoriral - bo prevzel politično odgovornost?

Objavljeno
28. februar 2007 16.07
Janez Podobnik
Ljubljana - Državno pravobranilstvo je že lani ministra za okolje, Janeza Podobnika, opozarjalo na vprašljivost njegove poravnane s podjetjem PUH. Kot smo že poročali, je dosegel izplačilo 1,2 milijona evrov zasebnemu podjetju, ki je samovoljno in brez naročila opravljalo sanacijska dela na plazu pod Mangartom.

Podjetje PUH je zahtevalo plačilo za svoja dela, ki jih je leta 2001 v Logu pod Mangartom opravilo samovoljno, brez pogodbe, brez nadzora in brez naročila države. Iz dopisa Podobniku, ki ga je podpisala pravobranilka Miša Markovič, je videti, kakšni so bili pomisleki pravnikov do Podobnikovega početja, piše časnik Dnevnik.

Podobnik ignoriral pravno mnenje

Markovičeva v dopisu Podobniku 2. avgusta 2006 piše, da so imeli pravobranilci od 16. julija 2004 navodilo, da ugovarjajo višini zahtevkov PUH oziroma jih zavračajo. Markovičeva je navajala sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča v neki drugi zadevi, ki pa je očitno podobna kot ta iz Loga pod Mangartom, saj je PUH spet delal brez pogodbe in potem zahteval plačilo. Markovičeva: "Sodba temelji na tem, da tožbeni zahtevki PUH niso utemeljeni, ker nimajo pravne podlage, ker ni bila sklenjena pogodba." Hkrati mu je povedala, da se pravobranilstvo kot zakoniti zastopnik ministrstva v odločitev za poravnavo s PUH ne bo spuščalo kljub svojemu "nasprotnemu stališču".

Podobnik (ne) razmišlja o odstopu

Na včerajšnji strankarski tiskovni konferenci SLS je minister Janez Podobnik (SLS) na vprašanje, kako bo poravnavo s PUH zagovarjal pred računskim sodiščem in komisijo za preprečevanje korupcije, dejal, da ju bo prepričal z argumenti in da je prepričan, da je poravnava ustrezna tako po pravni kot vsebinski plati. Podobnik se včeraj ni hotel izjasniti, ali bo prevzel politično odgovornost za zadevo PUH in odstopil.

Komisija za nadzor proračuna želi pojasnila

Predsednik Komisije DZ za nadzor proračuna in drugih javnih financ Milan M. Cvikl (LDS) je v torek na okoljskega ministra Janeza Podobnika naslovil pismo, naj komisiji v 10 dneh pojasni postopke, ki so pripeljali do poravnave ministrstva s podjetjem PUH za delo na plazu v Logu pod Mangartom, in ji posreduje vse ustrezne dokumente. "Gre za resne pomisleke o pravilnosti plačila računov," je povedal Cvikl.

Zakon o javnih financah pravi, da plačilo brez predhodne pogodbe ni mogoče, je pojasnil Cvikl. "Podobnik je v torek, kot sem slišal v medijih, rekel, da je on to samo predlagal, vlada pa je to sklenila; to pa pomeni, da se je treba vprašati o zakonitosti delovanja vlade," je dodal.

"Dogajanja v zvezi z Bručanovimi helikopterji, z oklepniki, kjer odgovora Erjavca nimamo, in dogajanja v zvezi s Podobnikom, kažejo neko totalno zmedo v delovanju izvršne oblasti," je ocenil Cvikl. "Nesprejemljivo je, da je Podobnik to naredil in da je vlada takšno poravnavo sklenila, zato sem tudi zahteval pojasnilo in dokumente," je dodal.

"Sem za interpelacijo in za razrešitev vsakega ministra, ki je deloval nezakonito," je novico o današnjem pozivu Saša Pečeta (SNS) premieru, naj razreši Podobnika, pospremil Cvikl.

Poslanci SNS pozivajo k odstopu ministra Podobnika

Poslanska skupina SNS poziva k odstopu ministra Janeza Podobnika, saj je ta po besedah poslanca SNS Saša Pečeta v zadnjem času "izigral zakonodajo in davkoplačevalce s tem, ko je podjetju PUH kljub opozorilom stroke in pravobranilstva neupravičeno izplačal več milijonov evrov za nenaročena, nenadzorovana in strokovno neopredeljena dela". Na Podobnika pa se navezujejo tudi očitki poslancev SNS, povezani z izdajo gradbenega dovoljenja za vetrne elektrarne.

Po oceni SNS so bila sanacijska dela, ki jih je na plazu v Logu pod Mangartom izvedlo podjetje PUH, opravljena s "podjetniško žilico", vendar brez odobritve, je dejal Peče. Poslanci SNS menijo, da bi Podobnik moral slediti navodilom državnega pravobranilstva in odločitvi prejšnjega okoljskega ministra Janeza Kopača, ki je vlogo za plačilo opravljenih del zavrnil kot neupravičeno.

V SNS zato pozivajo predsednika vlade Janeza Janšo, da uporabi 12. in 13. člen zakona o vladi, ki govorita o odstopu oz. razrešitvi ministra, ob tem pa v vsakem primeru pričakujejo razpravo o dogajanju, povezanem s plačilom podjetju PUH, in določitev ukrepov za popravo škode. "Če se predsednik vlade do naše pobude ne bo opredelil, bomo z drugimi poslanskimi skupinami skušali doseči ustanovitev posebne preiskovalne komisije za ta primer," je pobudo, predstavljeno na današnji novinarski konferenci v Ljubljani, pojasnil Peče.

Srečko Prijatelj pa je v imenu poslanske skupine SNS izpostavil kršenje zakonodaje in neupoštevanje pobud naravovarstvenikov ter mnenj stroke pri izdaji gradbenega dovoljenja za 29 vetrnih elektrarn na Volovji rebri, ki ga je izdala vlada.

"Gre za eklatanten primer uničevanja slovenske naravne dediščine in kričeč primer podkupovanja," je dejal Prijatelj. Poudaril je, da je investicija v vetrne elektrarne neprimerna, saj mikroklima ne ustreza pogojem za njihovo delovanje, zato želijo izvedeti tudi ime odgovorne osebe, ki bo jamčila za škodo, nastalo zaradi neupravičene investicije.