Sanacija Rakuševega mlina zaradi nevarnosti porušitve še ni možna

Celjski poklicni gasilci, ki so s pomočjo avtomobilske lestve vstopili v objekt, so še včeraj gasili tleči tram.

Objavljeno
16. oktober 2014 11.06
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje − Na pogorišču Rakuševega mlina na Mariborski cesti v Celju še vedno tli, tako da sanacija še ni možna. Izvedenec gradbene stroke je tudi ugotovil več resnih konstrukcijskih poškodb objekta, ki lahko povzročijo njegovo nekontrolirano − hipno porušitev.

Nazadnje je na pogorišču znova začelo tleti včeraj popoldne, in sicer je začel tleti lesni tram. Posredovali so celjski poklicni gasilci, ki so s pomočjo avtomobilske lestve vstopili v objekt ter tleči tram pogasili.

Gibanje na pogorišču je prepovedano

Celjska občina je v začetku prejšnjega tedna pristopila k zaščiti pogorišča ob Mariborski cesti, kjer so objekt Rakuševega mlina s stalno prisotnostjo varovali gasilci in policisti. Celotno območje je zavarovano z mrežami, ograjo in 24-urnim varovanjem varnostne službe. Gibanje na celotnem ograjenem območju je prepovedano oziroma dovoljeno le pristojnim osebam. Do nadaljnjega je urejena tudi zapora ceste, ki pelje mimo Rakuševega mlina do trgovskega centra Lidl.

V požaru so zgorele ali so bile močno poškodovane in porušene vse lesene medetažne konstrukcije, tako dvoetažnega izzidka kot tudi štirietažnega glavnega objekta, popolnoma uničena je tudi strešna lesena konstrukcija. Strokovna ocena stanja objekta kaže, da je glede na intenziteto požara precej uničeno tudi nosilno zidovje, ki je na videz sicer nepoškodovano.

Iz izvedeniškega mnenja o konstrukcijskem stanju in varnosti objekta, ki ga je pridobila celjska občina, je še razvidno, da so zaradi porušitve lesenih medetažnih konstrukcij problematične zlasti obodne stene, ki so nestabilne. Pred kakršnimi koli posegi jih bo treba ustrezno stabilizirati, tako z zunanje kot z notranje strani, vendar je zaradi nedostopnosti in nevarnosti v notranjosti to za zdaj še neizvedljivo. Kakršno koli delo v bližini objekta ali v notranjosti objekta je prenevarno in prepovedano, saj se lahko zaradi porušitve medetažnih konstrukcij nenadoma porušijo obodni zidovi, predvsem v primeru vetra ali potresa.

Kulturni spomenik lokalnega pomena

Sto enajst let star Rakušev mlin, ki je bil kot skladiščni objekt zgrajen leta 1903 in ga je oktobra letos prizadel močan požar, je predstavljal enega najboljših primerov tipične slovenske industrijske arhitekture na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Zato je bil leta 2002 razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Celjski župan Bojan Šrot, ki se zaveda, da je škoda, ki jo je povzročil hud požar, neprecenljiva, upa, da bodo objekt kljub vsemu lahko ohranili. Celjska občina glede odločitve o nadaljnjih aktivnostih pridobiva vsa potrebna mnenja in strokovne ocene, tudi mnenje Zavoda RS za varstvo kulturne dediščine, ki ga pričakujejo v prihodnjih dneh. Ko jih bo dobila, se bo skupaj s pristojno inšpekcijo odločala o nadaljnjih korakih v zvezi s sanacijo Rakuševega mlina, ki je zaradi velike nevarnosti nekontrolirane porušitve v tem trenutku neizvedljiva.