Sanader: Odločitev o ERC neodtujljiva pravica Hrvaške

Hrvaški premier Ivo Sanader je dejal, da je odločitev o uveljavitvi zaščitne ekološko-ribolovne cone neodtujljiva pravica Hrvaške.

Objavljeno
18. december 2006 19.49
Ivo Sanader: Hrvaška ne bo tolerirala "izzivanja"
Zagreb - Hrvaški premier Ivo Sanader je za Hrvaški radio dejal, da je odločitev hrvaškega sabora o polni uveljavitvi zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) za članice Evropske unije najpozneje s 1. januarjem 2008 neodtujljiva pravica Hrvaške in da ni povezana ne z mejo s Slovenijo niti s pogajanji z Evropsko unijo o poglavju o ribištvu.

Sanader: Hrvaški ni treba končati pogajanj z EU o ribištvu

Kot je dejal Sanader, Hrvaški v letu 2007 ni treba končati pogajanj z EU o ribištvu, ker so neodvisna od uveljavitve ERC. Poglavje o ribištvu bo verjetno prišlo na vrsto v letu 2007, tudi če ne bo in bo prišlo na vrsto leta 2008, pa to s cono nima zveze, je dejal.
Sanader se je odzval tudi na opozorila slovenskega premiera Janeza Janše, ki je menil, da si bo Hrvaška s sprejemom omenjene odločitve sama postavila časovni okvir, v katerem bo morala z EU končati pogajanja o ribištvu. Če se pogajanja ne bi končala do omenjenega datuma, bi se namreč Hrvaška po njegovem mnenju znašla v podobni situaciji, v kateri je zdaj Turčija.

Sanader je v oddaji Hrvaškega radia "Kako vlada vlada" tudi zatrdil, da polna uveljavitev ERC s 1. januarjem 2008 ne more ogrožati pogajanj Hrvaške z EU, ker ima Hrvaška suvereno pravico do razglasitve cone.

"Pred tem smo imeli posvete z Evropsko komisijo in smo o tej potezi obvestili tudi sosede, kar kaže, da smo izpolnili obveznosti, ki izhajajo iz evropske prakse," je dejal Sanader in poudaril, da Hrvaška ne bo dovolila, da kdorkoli vpliva na njene odločitve, ki izhajajo iz suverenosti hrvaške države.
Poudaril je še, da uveljavitev ERC ne pomeni prepovedi ribarjenja na območju cone, temveč uveljavitev hrvaških predpisov. Ponovil je, da je za Hrvaško glede ERC najbolj pomembna krepitev statusa hrvaških ribičev. Kot cilje polne uveljavitve ERC pa je izpostavil obnovo ribiške flote in izgradnjo ribiške infrastrukture v jadranskih pristaniščih, kot tudi ohranitev ribjega bogastva v Jadranu.
"Ne odločitev sabora o razglasitvi ERC iz oktobra 2003 in ne odločitev o polni uveljavitvi ERC, ki jo je sprejel minuli petek, izrecno ne prejudicira vprašanje meje v Piranskem zalivu," je še dejal Sanader. Dejal je, da so problemi z mejo podedovani in da zanje nista krivi ne Slovenija niti Hrvaška. Spomnil je še, da je Hrvaška Sloveniji predlagala prenos vprašanja meje na pravosodno telo, ob tem pa dodal, da "ne ve v čem je problem, da se na ta način vprašanje meje ne umakne z dnevnega redu".

Ko je komentiral napise v ponedeljkovi izdaji ljubljanskega Dela, da "nesposobni politiki nimajo niti enega vzvoda moči, še manj pa denarja, da bi, četudi šele čez eno leto, zares uveljavili cilje ERC", pa je menil, da se Slovenija nima kaj vmešavati v notranje zadeve Hrvaške.

Ali bo pomagal Evropski sporazum o morski strategiji?

Urejevanja odnosov med Slovenijo in Hrvaško se je posredno dotaknil tudi slovenski minister za okolje Marjan Podobnik na zasedanju okoljskih ministrov EU v Bruslju. Slednji so danes dosegli politični sporazum o direktivi o morski strategiji, pri čemer se je glasovanja vzdržala le Italija. Podobnik je po zasedanju povedal, da Slovenija še posebej "ceni" določilo o "upoštevanju čezmejnih vplivov" pri doseganju dobrega stanja morskega okolja. "Vemo, katera zadeva je pomembna pri prekomejnih vplivih, to je Tržaški zaliv oziroma nekatere velike investicije, ki so se tam napovedovale," je pojasnil minister Janez Podobnik.