Sanader: V Sloveniji narašča kritična masa za arbitražo

Med slovenskimi politiki in v slovenski javnosti se počasi ustvarja kritična masa, za katero je arbitraža o meji s Hrvaško sprejemljiva, je povedal hrvaški premier Ivo Sanader.

Objavljeno
02. april 2007 22.00
Hrvaški premier Ivo Sanader
Zagreb/Ljubljana - Med slovenskimi politiki in v slovenski javnosti se počasi ustvarja kritična masa, za katero je arbitraža o meji s Hrvaško sprejemljiva, je danes na Hrvaškem radiu povedal hrvaški premier Ivo Sanader. Ob tem je ponovil, da Slovenija še ni odgovorila na hrvaški uradni predlog za postopek pred mednarodnim sodnim telesom glede odprtih vprašanj o meji ter da njegova vlada vsebino predloga lahko pokaže slovenskim in hrvaškim medijem.

Sanader je poudaril, da je pripomba dela slovenske politike, da omenjeni predlog ne vsebuje tudi predloga o predmetu arbitraže in mednarodnem arbitru, smiselna. Po Sanaderjevih besedah Hrvaška tega ni storila, ker pričakuje dogovor s Slovenijo o predmetu arbitraže in arbitru. Če pa bo Ljubljana zahtevala, bo Zagreb poslal tudi omenjena predloga, je dodal.

Ponovil je, da ostaja arbitraža vprašanje v pristojnosti Hrvaške in Slovenije, ne glede na vsebino poročila Evropskega parlamenta o napredku Hrvaške v približevanju Evropski uniji. Zunanjepolitični odbor Evropskega parlamenta je namreč prejšnji teden nasprotoval dopolnilu v poročilu, v katerem se omenja možnost arbitraže glede dogovora o slovensko-hrvaški meji.

Sanader: O uveljavitvi ERC potekajo strokovni pogovori z Italijo in Slovenijo

Hrvaški premier je danes komentiral tudi poročanje hrvaških časnikov Novi list in Jutarnji list ter Radia Slovenije, ki so objavili, da namerava Hrvaška zaščitno ekološko-ribolovno cono (ERC) v Jadranu razglasiti tudi za članice EU še pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami, torej pred 1. januarjem 2008, ki ga je za uveljavitev ERC tudi za članice EU določil hrvaški sabor.

"Obstaja zakon, ki določa, da bo ERC (tudi za članice EU) uveljavljen s 1. januarjem 2008, vendar v zakonu tudi piše, da je možna razglasitev ERC pred 1. januarjem, če bodo izpolnjeni vsi pogoji," je dejal Sanader. Ob tem pa je dodal, da bi bilo trenutno prezgodaj ugibati o času uveljavitve ERC, tega pa tudi ne bi bilo dobro povezovati z volilno kampanjo na Hrvaškem.

"O uveljavitvi ERC potekajo strokovni pogovori z Italijo in Slovenijo. Ko se bodo začeli politični pogovori, bom lahko povedal kaj več," je dodal Sanader, ki je ponovil, da je zaščita morja in ribjega fonda v Jadranskem morju v interesu vseh.

SNS vložila resolucijo o meji s Hrvaško

Slovenska nacionalna stranka je danes v državnem zboru vložila predlog resolucije o meji med Slovenijo in Hrvaško. Kot je na novinarski konferenci poudaril predsednik SNS Zmago Jelinčič, bodo v SNS vztrajali pri svoji resoluciji, če ne bo dobila podpore, pa bodo razmislili o referendumu o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo.

Po Jelinčičevih besedah je glavni razlog za vložitev resolucije nesposobnost slovenskih oblasti, da bi zaščitile slovenske nacionalne interese. Med razlogi je navedel tudi črtanje slovenske manjšine iz hrvaške ustave in stalen agresiven pritisk na Slovenijo. Hrvaška poleg tega spreobrača dejstva in ponareja zgodovino v svojo korist, piše v predlogu resolucije. Jelinčič je še dejal, da so v SNS pri pripravi resolucije upoštevali dejstvo, da so bile meje znotraj bivše skupne države določene le administrativno.

Predlog resolucije vsebuje "nesporna zgodovinska dejstva", med drugim, da Istra ni bila nikoli del Hrvaške, da je bila Hrvaška med drugo svetovno vojno zaveznica nacistične koalicije in da kot poraženka v tej vojni ni izplačala vojne odškodnine.

Resolucijo sklenejo štiri ugotovitve o celovitosti in nedeljivosti slovenskega ozemlja, v katerih piše, da je celotna Istra del slovenskega ozemlja, slovensko ozemlje pa so tudi območje Štrigove, območje občine Radatoviči in širše Žubmerško območje ter Jadransko morje do Reke.

Jelinčič: Slovenija ima zdaj zadnjo priložnost

Kot je dejal Jelinčič, bo SNS svoja stališča predstavila v sredo na strateškem svetu na zunanjem ministrstvu in v petek na partnerstvu za razvoj pri premieru Janezu Janši. Pri tem je poudaril, da bodo vztrajali pri svojih stališčih in od njih ne bodo odstopali. "Slovenija ima zdaj zadnjo priložnost, da svoje ozemlje zaokroži v okviru slovenskega nacionalnega prostora, vsaj napram Hrvaški," je poudaril. Na novinarsko vprašanje o vladnem predlogu resolucije o meji s Hrvaško je Jelinčič odgovoril, da njena točna vsebina še ni znana.

V SNS poleg tega zahtevajo, da Hrvaška v Evropsko unijo vstopi skupaj z vsemi državami Zahodnega Balkana, nikakor pa ne posebej. Kot je pojasnil poslanec SNS Bogdan Barovič, bi namreč lahko Hrvaška kot članica EU z vetom preprečila vstop drugih držav nekdanje Jugoslavije v povezavo.

Jelinčič je o predlogu Slovenske ljudske stranke o meji med Slovenijo in Hrvaško dejal, da je nezadosten in nepopoln. Poslanci SNS so se sicer pod ta predlog podpisali, a zato, kot je pojasnil Jelinčič, ker so računali na možnost, da ga bo mogoče nadgraditi, vendar se to ni zgodilo.