Sanader znova pozval k arbitraži o meji

Hrvaški premier Sanader je slovensko vlado ponovno pozval k mednarodni arbitraži in ponovil hrvaško stališče, da meja poteka sredi Piranskega zaliva.

Objavljeno
01. februar 2007 18.00
Nekdanji prometni minister Marko Pavliha
Zagreb/Ljubljana - Hrvaški premier Ivo Sanader je danes znova pozval slovensko vlado, naj pristane na mednarodno arbitražo o meji na morju, kar ji je Zagreb uradno predlagal leta 2005. Na seji vlade je ponovil tudi hrvaško stališče, da meja na morju poteka po sredini Piranskega zaliva.

"Vabimo naše kolege in prijatelje iz slovenske vlade, naj se odločijo in dogovorijo tudi z opozicijo, da zapremo to vprašanje tako, da gresta obe državi na mednarodno pravosodno institucijo in tam predstavita svoja dejstva, potem pa naj odločijo boljša, trdnejša in močnejša dejstva," je dejal Sanader, ki je menil, da bi državi po 17 letih morali rešiti vprašanje meje na morju.

Hrvaška vlada sicer meni, da je odprto samo vprašanje meje na morju, če pa Slovenija meni, da so še kake druge sporne točke, je tudi te treba rešiti z mednarodno arbitražo, je dejal Sanader. Ponovil je še stališče, da bi se morala parlamenta obeh držav pred tem zavezati, da bosta državi sprejeli rezultate arbitraže. Menil je tudi, da zadnji zapleti s Slovenijo niso razlog za odpoved skupne seje vlad.

Hrvaški predsednik Stipe Mesić je medtem v Zagrebu danes ponovil svoje stališče, da sta tako kopenska kot morska meja med državama že določeni. "Tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel zelo dobro ve, da je določena meja na kopnem, tako kot tudi točka izhoda kopenske meje na morje, nato pa je z matematično natančnostjo mogoče določiti mejo na morju, ki je tako določena," je dejal Mesić v odgovoru novinarjem, ki so ga prosili za komentar izjave Rupla, ki je v sredo zvečer na TV Slovenija dejal, da Mesić nima prav, ko trdi, da je meja med državama znana.

Rupel je v odzivu na enako Mesićevo izjavo pred dnevi v sredo za Odmeve TV Slovenija poudaril, da meje na morju niso bile nikoli določene in da se lahko določijo samo z mednarodnim sporazumom. Izpostavil je tudi, da se tudi o točki izhoda kopenske meje na morje državi nista sporazumeli ter da je glede poteka meje na morju moč upoštevati tudi druge okoliščine, ne le točke izhoda kopenske meje na morje.

Slovenski zunanji minister je še ponovil, da Slovenija ni nikoli rekla, da odklanja arbitražo o meji, poudaril pa, da se je tudi glede arbitraže treba pogajati in dogovoriti o njenem predmetu, arbitru. "V tem trenutku se hrvaška stran prej izogiba pogovorom, kot bi jih sprejemala," je dejal in dodal, da Slovenija sedaj čaka, da pride "Hrvaška s kakim pametnim predlogom".

Jelinčič podprl Pavliho

"V poslanski skupini SNS nas veseli, da je gospod Marko Pavliha prevzel oziroma se pridružil našim idejam, ki jih SNS zagovarja in predstavlja že leta," je predsednik SNS Zmago Jelinčič danes pozdravil sredino pobudo poslanca LDS Pavlihe glede zaostritve odnosov s Hrvaško.

"V Poslanski skupini Slovenske nacionalne stranke smo od vsega začetka izražali podobna stališča," je v izjavi za javnost zapisal Jelinčič. "Prepričani smo namreč, da je način, ki je predlagan v pobudi edini, s katerim bi Slovenija nasproti Hrvaški lahko zaščitila svoje nacionalne interese na evropskem nivoju," je še zapisal poslanec in predsednik SNS. Pri tem je pozval ostale poslanske skupine, naj se tudi one pridružijo tej pobudi.

Podpredsednik DZ Pavliha je na predsednika DZ Franceta Cukjatija in na vlado v sredo naslovil pisno poslansko pobudo, v kateri predlaga, naj vlada zaradi "iz dneva v dan bolj arogantne in zlovešče" politike Hrvaške do Slovenije spremeni svojo taktiko glede sosednje države. Ukrepi, ki jih predlaga Pavliha, vključujejo odpoklic slovenskega veleposlanika v Zagrebu na "posvet" domov in javno priporočilo vlade prebivalstvu, naj letos ne počitnikuje na Hrvaškem.

Maček: Pa naj gredo na Triglav

Predstavnik hrvaške vlade Ratko Maček je za hrvaški spletni portal Index.hr dejal, da je izjava Pavlihe kot visokega politika "neodgovorna, brezobzirna, neumestna in popolnoma nesprejemljiva" ter da pove veliko o človeku, ki jo je izrekel. Pavlihin poziv Slovencem, naj ne počitnikujejo na Hrvaškem, pa je komentiral: "pa naj gredo na Triglav."