Sandi Češko izrinil Mirka Tuša

Med najbogatejšimi sta tudi dva župana.

Objavljeno
07. november 2011 18.01
Posodobljeno
07. november 2011 18.20
P. J./STA
P. J./STA
LJUBLJANA – Novi najbogatejši Slovenec je z nekaj več kot 200 milijoni evrov ocenjenega premoženja Sandi Češko iz Studia Moderna. Z vrha je izrinil Mirka Tuša, ki se je s 100 milijoni evrov uvrstil na četrto mesto, ugotavlja revija Manager. Do spremembe na samem vrhu lestvice je letos prišlo prvič, odkar revija sestavlja lestvico.

Dva uspešna para

Med prvo peterico najbogatejših Slovencev sta se letos prebila dva para novincev, o katerih revija Manager navaja, da gre za sveža imena za slovensko javnost. Prvi par novincev sta Albin in Tatjana Doberšek, ki sta inženirsko podjetje Engineering Dobersek razvila v Nemčiji, pri nas pa sta se pojavila med svetovalci pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj.

Drugi par novincev med peterico najbogatejših pa sta Samo in Iza Login, ki sta okoli 80 milijonov evrov premoženja ustvarila v pičlem letu, in to z zabavnimi aplikacijami Talking Friends, ki so zasvojile milijone po svetu.

Hitrostni rekord

Med hitrostnimi rekorderji v bogatenju je še Uroš Merc iz Bisola, ki je za uvrstitev na lestvico potreboval le štiri leta. Revija Manager mu je pred dvema letoma za ambiciozne načrte podelila priznanje managerski izziv 2009, danes pa sta na lestvici najbogatejših Slovencev že dva lastnika Bisola.

Na lestvici 100 najbogatejših Slovencev je letos okoli četrtina novih obrazov, za uvrstitev nanjo pa je bilo potrebnih nekaj več kot 11 milijonov evrov premoženja.

Bogata župana

Čeprav je skupno premoženje stoterice najbogatejših Slovencev ostalo na približno enaki ravni kot lani (okoli 2,5 milijarde evrov), je že tretje leto zapored več ljudem na lestvici premoženje upadlo kot zraslo, če ne upoštevamo novincev. Med tistimi, ki jih letos med najbogatejšimi ni več, je sicer precej gradbincev.

Na lestvici sta tudi dva župana, in sicer ljubljanski župan Zoran Janković s sinovoma ter župan Zavrča Miran Vuk. Janković se je danes sicer že odzval na uvrstitev in dejal, da je treba ločiti, ko se govori o njegovem premoženju ter premoženju njegovih sinov. Ob tem je ponovno pozval Durs, naj preveri njegovo premoženje.