Sanje občine Maribor o Aerodromu Maribor

V proračunu le denar za odkup, na pa tudi za 4,9 milijona bremen, Stojan Auer pravi da se bodo o tem pogajali »v kasnejši fazi«.

Objavljeno
05. december 2012 17.41
tre_letalisce
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Mariborska občina bo zagotovo oddala ponudbo za nakup družbe Aerodrom Maribor, pravi mestni svetnik Stojan Auer, ki se po pooblastilu občine ukvarja z letališčem. Kje bodo dobili 4,9 milijonov evrov za poplačilo obveznosti družbe, pa na občini niso pojasnili. Auer pravi, da se bodo o tem pogajali »v kasnejši fazi«.

Stečajni upravitelj Preventa Globala Boris Kastivnik je javni poziv za zbiranje nezavezujočih ponudb objavil pred dnevi. Če bo mariborska občina postala nova lastnica družbe Aerodrom Maribor, bi jo po odkupu dokapitalizirale tri sosednje občine, kasneje pa še druge v Podravju. V lastništvo družbe, ki jo bremenijo terjatve in posojilo, bi podravske občine vstopile po ključu en prebivalec en evro.

»Te dni občine Maribor, Starše, Hoče-Slivnica in Rače-Fram, podpisujejo pismo o nameri. V njem bomo uradno verificirali dogovor, da občina Maribor odkupi 100-odstotni delež Aerodroma, potem pa se z dokapitalizacijo takoj po odkupu v lastniško strukturo vključile še družbe tri občine,« je povedal Auer. »V naseldnji fazi bi k sodelovanju povabili vse občine zgornjega in spodnjega Podravja. Naš predlog je, da bi občine stopile v lastništvoo po sistemu en prebivalec en evro.« To z drugimi besedami pomeni, da bi sodelovale z več kot 300.000 evri.

S ponudbo se občini ne mudi

V proračunu ima mariborska občina za odkup Aerodroma predvidenih 800.000 evrov, koliko naj bi dejansko ponudili zanj, pa ni znano. V mestni upravi za zdaj niso potrdili niti tega, da bo občina res oddala ponudbo na javni poziv.

Bo pa Aerodrom Maribor kupca stal več kakor pet milijonov evrov, saj družba dolguje Preventu Globalu 2,1 milijona evrov, do NKBM pa ima za 2,8 milijona hipotekarnih obveznosti. Na vprašanje, kje bodo torej dobili 4,9 milijona evrov za poplačilo terjatev Aerodroma in posojila NKBM, z občine nismo dobili odgovora. Stojan Auer pa je povedal, da se bodo o tem pogajali »v kasnejši fazi«. Na vprašanje, kdaj bodo oddali ponudbo, Auer odgovarja, da se nič ne mudi, saj je časa dva meseca: »Vmes bomo poskušali doreči vse podrobnosti.«

Kupec dobi bolnika, ki ga čaka veliko operacij

Po Auerjevih besedah so k sodelovanju pozvali tudi občino Miklavž na Dravskem polju, ki pa se do tega še ni opredelila, zato je niso povabili k podpisu pisma o nameri. »Nam niso poslali nobenega pisma. Če nam ga bodo, bomo vse skupaj zelo resno preučili,« se je odzval župan Miklavža Leo Kremžar. Kot je povedal, idejo načelo podpira, a le pod pogojem, da se v primeru lastniškega vstopa zavežejo, da imajo z družbo dolgoročne načrte in je 15 let ne bodo prodajali.

Ob tem je Kremžar še opozoril: »Lastništvo Aerodroma je res na voljo za sorazmerno nizko ceno, ampak treba je vedeti, da bo kupec dobil bolnika z veliko zelo dragimi operacijami pred seboj.«