Šarec z dobro kemijo prepričeval Bruselj

Juncker še enkrat dobil jasno sporočilo, da je Slovenija pripravljena le na pogovore o izvajanju arbitraže 

Objavljeno
10. oktober 2018 15.50
Posodobljeno
10. oktober 2018 19.33
Jean-Claude Juncker in Marjan Šarec. To je Šarčev prvi delovni obisk v tujini po prevzemu položaja. FOTO: Francisco Seco/AP
Bruselj -  »Ne moremo več govoriti o nekih dvostranskih srečanjih ali čemerkoli takem. Danes imamo na mizi sodbo arbitražnega sodišča. Lahko se pogovarjamo samo o tem, kako jo bomo uveljavili praksi.«

Takšno stališče je slovenski premier Marjan Šarec predstavil na sestanku s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Gostitelja je na sedežu evropske komisije v palači Berlaymont še enkrat seznanili s slovenskimi stališči in zgodovino slovensko-hrvaške zadeve.

Juncker je po Šarčevih navedbah pozorno prisluhnil našim stališčem. »Nas zanima prihodnost – kako bomo uresničili razsodbo,« je povedal Šarec. Z razlogi, zaradi katerih Juncker ni upošteval ocene lastne pravne službe, se nista ukvarjala. Ti razlogi po Šarčevih besedah »ne pomenijo rešitve problema«.  

Tudi na pogovorih z nemško kanclerko Angelo Merkel v petek v Berlinu pričakuje podporo »našemu stališču, da je treba spoštovati vladavino prava«. Ker je sodišče svoje izreklo, » so vse ostalo špekulacije, ki ne prinašajo rešitve«.  




Juncker je na pogovoru s Šarcem ponovil pripravljenost evropske komisije na pomoč pri slovensko-hrvaški mejni zadevi, so sporočili iz njene tiskovne službe. Sicer je bilo na sestanku govor o proračunu EU, pomenu varovanja zunanje meje, postopnemu vračanju k polnemu schengnu brez nadzora na notranjih mejah.

Glede proračuna za obdobje 2021-2027 je Juncker poudaril, da bi dogovor dosegli do pomladi. »Predsednik ceni prispevek Slovenije k prihodnosti Evrope kot pomembne, odgovorne in zanesljive partnerice,« so sporočili iz Junckerjeve tiskovne službe.

Premier Marjan Šarec je na začetku obiska v Bruslju z evropskimi poslanci iz Slovenije in predsednikom predsedniku evropskega sveta Donaldom Tuskom.

Sestanek je bil na obeh straneh pozitivno ocenjen, slovenski viri govorijo o dobri kemiji med njima. Pogovor je trajal nekaj več kot predvidene pol ure.



Glavne teme so bile sicer povezane z vrhom EU prihodnji teden – brexit, migracije, notranja varnost. Na mizi so bile še širše teme, kot so Zahodni Balkan, Rusija in tudi zadnji razvoj glede slovensko-hrvaškega mejnega vprašanja.

Marjan Šarec in Donald Tusk sta se prvič srečala že na neuradnem vrhu EU v Salzburgu.


image
Pogovor med Šarcem in Tuskom je trajal nekaj več kot predvidene pol ure. Oba sta ga ocenila kot pozitivnega. FOTO: Emmanuel Dunand/AFP