Sava bo leto dni spet tekla nad žlahtno kapljico iz Krakova

Pri Radečah na savsko dno že tretje leto potopili 300 steklenic penine.

Objavljeno
24. december 2015 15.10
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Radeče - Od danes pa do naslednjega predbožičnega dne v letu 2016 bo najdaljša reka južnih Slovanov čuvala nov zaklad: novih tristo steklenic penine Valvasor Savus. Grozdne jagode sorte chardonnay in laški rizling so zrastle v vinogradih v Krakovem, na posestvu Mastnakovih, poslej bodo z odlikami mladosti in svežine zorele na dnu Save pri Radečah. Penino, ki se je tam leto dni starala, pa so Radečani danes z dna pobrali in z njo nazdravili.

Da ne bi kupic dvigali previsoko in v sklede gledali pregloboko, je poskrbel sam baron Valvasor, ki je na pomolu splavarskega centra Savus, preden je v valove šla nova pošiljka penine, priznal, da je sicer danes še posebej zufrieden*.

Kaj ne bi bil. Penina Valvasor Savus je pred časom, ob odprtju nordijskega centra v Planici, postala protokolarno, darilno vino. "Če imajo Primorci Brda in Štajerci za svoje štajerske griče pravijo, da so nekaj velikega, lahko za ljudi, doma ob Savi, trdimo, da so najbolj kleni in povezovalni," je zbrane nagovoril Zdravko Mastnak, gospodar Vinske kleti Mastnak. Z drugimi besedami: zahvala za povezanost Posavcev gre reki Savi.

Če je bil Mastnak pri definiciji povezovanja prebivalcev ob Savi nekoliko skrivnosten, sta radeški župan Tomaž Režun in poslanec Matjaž Han o njej spregovorila naglas in brez zadržkov. Reka Sava je v Posavju nesporno velik povezovalni gospodarsko-energetski potencial, sta se strinjala. Potencial, ki je dal veliko lepih trenutkov, a tudi prenekaterega grenkega. Imen nekdanjih kolegov, ki jih je leta 2008 na Blanci vzela ta ista reka, ni bilo treba izreči na glas ... In ker politiki niti ob kapljici s savskega dna ne poazbijo, da so politiki, tudi Han ni mogel mimo - nje: "Nekdo me je opozoril, da politika in prijateljstvo ne hodita po isti poti. Zmotil se je. Če je človek iskren in dela z dobimi nameni, je mogoče tudi to, da politika in prijateljstvo hodita isto pot."

Bivši brežiški župan in bivši prvak SLS, zdaj evropski poslanec Franc Bogovič, se je strinjal s kolegom z levice. V Posavju obe opciji že dolgo hodita skupaj.

Ko so novim tristo steklenicam penine na pot visoki možje povedali svoje in so jih položili zoret na savsko dno, je imela ta nenavadno nizek vodostaj. V elektrarni na Vrhovem so čistili, je pojasnil Mastnak. V nekaj dneh bodo valovi znova meter nad penino. Zato nizek vodostaj ni ustavil mož, ki so se že tretje leto zapovrstjo odločili penino iz Krakova za leto dni zaupati dnu reke, katere povprečna temperatura se suče okrog 14 stopinj Celzija. Enakomerna temperatura zadrži žlahten okus in mehurčke, so zatrdili v en glas.

Da pa Sava in penina Valvasor Savus ne bi povezovali le Posavcev, so jo ti pripravljeni nesebično deliti z vsemi državami, skozi katere se še vali reka. Morda se že prihodnje leto zgodi potop penine tudi na Hrvaškem ali v Srbiji. Nenazadnje obe, reka in penina, nosita isto sporočilo: da je človek bitje širokih obzorij in srčne kulture, zato je pripravljen dobro deliti. In penina, starana na dnu Save, je dobra ...

* zadovoljen