Šavko nima soglasja programskega sveta RTV Slovenija

Andrej Šavko je h kandidaturi za direktorja Radia Slovenija prejel 14 glasov svetnikov, prejeti bi jih moral 15.

Objavljeno
29. september 2014 19.43
mpi/ RTV
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Programski svet RTVS danes ni izglasoval soglasja k imenovanju Andreja Šavka za direktorja Radia Slovenija. Za imenovanje bi moralo glasovati najmanj 15 svetnikov, za Šavka pa se je izreklo 14 svetnikov. Proti sta bila dva.

Na razpis za direktorja Radia Slovenija sta se poleg Šavka,odgovornega urednika radijskih programov v koprskem regionalnem RTV centru, prijavila še odgovorna urednika drugega in tretjega programa radia, Mirko Štular in Matej Venier. Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Marko Filli je izbral Šavka, za imenovanje pa je potreboval še soglasje programskega sveta.

Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS je v četrtek v. d. predsedniku programskega sveta Mitji Štularju in članom sveta predlagala, naj preložijo glasovanje o soglasju k imenovanju novega direktorja radia. Zaposleni namreč v programskem svetu zavoda trenutno nimajo svojih predstavnikov, ker je delovno in socialno sodišče razveljavilo volitve le-teh.

Sindikalna koordinacija je zato predlagala prestavitev glasovanja do dne, ko bodo o soglasju lahko glasovali tudi predstavniki zaposlenih. Filli je predlog označil za razumljiv, ne pa tudi utemeljen. Svetnik Ciril Baškovič pa je dejal, da je glasovanje zaradi odsotnosti zaposlenih legalno, ni pa legitimno. Prav zaradi odsotnosti predstavnikov zaposlenih se je nekaj svetnikov vzdržalo glasovanja.

Programski svet je na današnji seji obravnaval tudi osnutek programsko produkcijskega načrta RTVS za leto 2015.