SD bo pripravila alternativni vladni program

Predsedstvo Socialnih demokratov je na popoldanski seji sprejelo odločitev, da pripravijo alternativni vladni program za mandatno obdobje 2008-2012.

Objavljeno
26. januar 2007 22.53
Predsedstvo Socialnih demokratov
Ljubljana - Predsedstvo Socialnih demokratov je na popoldanski seji sprejelo odločitev, da pripravijo alternativni vladni program za mandatno obdobje 2008-2012. Po besedah strankinega predsednika Boruta Pahorja menijo, da je mogoče Slovenijo voditi bolje, z alternativnim vladnim programom pa bi radi javnost prepričali, da imajo argumente za to trditev.

Kot je pojasnil, tudi doslej na nobene parlamentarne volitve niso šli brez programa, toda tokrat bodo prvič pripravili alternativni vladni program, ki bo zelo podrobno in realno povzel vse tiste cilje, ki jih želijo doseči in tudi ukrepe na posameznih področjih vlade in njenih resorjev. Ne želijo pa vanj zapisati stvari, "ki so ljudem sicer všeč, vendar jih potem na oblasti ne bi mogli uresničiti".

Program bo v končni verziji pripravljen kot osnutek koalicijske pogodbe. "Tiste stranke, ki računajo na velik uspeh, ki pričakujejo, da bodo dobile v novem mandatu veliko odgovornost, morajo priti pred volivce in pred bodoče koalicijske partnerje z jasnim načrtom, da se lahko bodoči koalicijski partnerji in zavezniki odločijo, ali je v tem programu dovolj sorodnosti za eno kohezivno vladno politiko ali ne," je pojasnil.

Pahor: Vprašanje, s kom lahko sestavimo to vlado, zaenkrat puščamo odprto

Predsedstvo je sprejelo tudi časovni načrt priprav programa, po katerem bi predsedstvo prvi osnutek sprejelo do 1. novembra letos, do 1. marca 2008 pa bi sprejelo predlog programa, ki ga bo poslalo v strokovno in politično obravnavo znotraj stranke. Konferenca SD naj bi alternativni vladni program obravnavala in sprejemala septembra 2008. V skladu z danes sprejeto odločitvijo je za njegovo pripravo pooblaščen kolegij predsednika stranke.

"Vprašanje, s kom lahko sestavimo to vlado, s kom lahko dosežemo konsistenten program in kompetentno ekipo, zaenkrat puščamo odprto," je v odgovoru na novinarsko vprašanje pojasnil Pahor. Večina v stranki pa po njegovih besedah meni, da je za SD bistveno, da so v vladi, ki ima zelo jasen in konsistenten program, ki odraža tudi njihove prednostne cilje in vrednote, ter da je ta vlada z ljudmi, ki jo sestavljajo, kompetentna.

Pri tem je napovedal, da bo način oblikovanja alternativnega vladnega programa potekal tako, da bi v slabih dveh letih tudi prek pisanja programa poskušali pridobiti v stranko ali blizu nje sveže strokovne in politične moči. " Mislim, da bi bilo neresnično, če bi dejal, da danes SD - taki, kot smo - lahko že kompetentno in samozavestno napovedujemo odlično vodenje vlade. Potrebujemo še nekaj časa, da preciziramo, kaj so naši cilji, da jasno dosežemo soglasje okrog teh ciljev in da sestavimo močnejšo ekipo od te, ki jo imamo sedaj," je še dejal.

Glede svoje morebitne kandidature na predsedniških volitvah je pojasnil, da ni dvoma, da so priprave na volitve, na katerih sodeluje stranka (parlamentarne, lokalne in evropske), prednostnega pomena. O predsedniških volitvah se bodo posvetovali in odločali spomladi. V vsakem primeru pa so priprave stranke na parlamentarne volitve 2008 njena osrednja naloga.

Na novinarsko vprašanje v zvezi z izstopi iz LDS in morebitnem povabilu tistim, ki so LDS zapustili, v SD, je Pahor odgovoril, da ima "do teh ljudi preveliko spoštovanje, da bi brez njihovega mandata govoril o njihovih imenih." Poudaril pa je, da je v LDS veliko izkušenih in pametnih ljudi, ki jih slovenska politika potrebuje in bi si jih v svojih vrstah verjetno želela marsikatera stranka.