"SD in SDS tako rekoč izenačeni"

Če bi bile volitve to nedeljo, bi za SD glasovalo 13 odstotkov, za SDS pa 12 odstotkov vprašanih, je ugotovila javnomnenjska raziskave, ki jo je med 20. in 22. marcem za TV Slovenija opravila družba Cati.

Objavljeno
24. marec 2007 20.58
Ljubljana - Rezultati javnomnenjske raziskave, ki jo je med 20. in 22. marcem za TV Slovenija opravila družba Cati - anketirala je 603 ljudi -, so pokazali, da sta vodilni stranki SD in SDS takorekoč izenačeni. Če bi bile volitve to nedeljo, bi za SD glasovalo 13 odstotkov, za SDS pa 12 odstotkov vprašanih. Sledijo LDS s sedmimi odstotki ter NSi in SNS (obe po štiri odstotke), SLS in DeSUS pa sta na robu parlamentarnega praga.

Več kot polovica je neopredeljenih ali pa se volitev ne bi udeležila. Izvzemši slednje bi SD dobila 28 odstotkov, SDS 25 odstotkov. Stranko, ki naj bi zrasla okoli društva Zares, bi podprla petina izmed 603 sodelujočih.

Pahor ima spet največ možnosti za predsednika

Med možnimi predsedniškimi kandidati največ podpore uživajo Borut Pahor s 30 odstotki glasov, sledita mu Janez Drnovšek s 23 odstotki in Lojze Peterle z 21 odstotki. Predsedniška kandidatka Glasu žensk Monika Piberl je za las prehitela Danila Turka, ki je zbral pet odstotkov glasov.

V vzorec zajete osebe pa so popolnoma razdeljene na področju odnosov z južno sosedo. Pri vprašanju, kako naj Slovenija reši mejo s Hrvaško, je 39 odstotkov vprašanih podprlo arbitražo, prav toliko vprašanih pa dvostranska pogajanja.