SD: Plačali bomo vse račune

»Z vsemi, ki jim dolgujemo, se poskušamo sporazumeti. Plačujemo po zmožnostih. Vsega ne zmoremo takoj, a bomo poravnali,« je glavni tajnik SD Uroš Jauševec odgovoril na kritike iz podjetij, ki jim dolgujejo denar.

Objavljeno
01. marec 2011 21.15
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – Poročali smo, da SD štiri mesece po volitvah ni plačala za več kot 300.000 evrov računov za lanske kampanje občinskih svetnikov, točne zneske dolgov za županske kampanje pa bodo računskemu sodišču še sporočili. Z več kot pol milijona evrov za kampanje občinskih svetnikov je SD lani porabila največ med vsemi strankami. Kljub dragi kampanji za volitve v občinske svete je SD z 11,2 odstotka komaj prehitela SLS s pol cenejšo kampanjo, ki jo je volilo 10,6 odstotka volivcev. SDS je z dobrimi 300.000 evri prepričala 18,53 odstotka glasujočih.

»Bomo, a ne moremo takoj«

V posameznih podjetjih, ki jim SD dolguje več kot 10.000 evrov, so bili odzivi različni. Najostrejši so bili v celjskem podjetju Emmo-ett. Ker še niso dobili plačila za 12.269 evrov posode, bi lahko SD celo tožili, saj jim zadnje čase ne dvigujejo niti telefona. Uroš Jauševec je opozoril, da so z Emmom prvič sodelovali, z večino drugih že velikokrat, ti pa vedo, da SD plača račune. Zanikal je, da bi se izogibali komunikaciji, je pa klicev upnikov veliko. »Bomo plačali, ne moremo pa takoj,« je dejal Jauševec.

Bolj razumevajoče so se odzvali v Kemiplastu, kjer je SD kupila za 12.960 evrov promocijskih osvežilcev za avtomobile, dolguje pa jim še večino: »Zdaj pač niso likvidni.« V Kemiplastu so v preteklosti že imeli težave s plačili drugih političnih strank, SD je doslej veljala za dobrega plačnika, ki ne zamuja in so zato pripravljeni potrpeti.

Od kod težave?

Vse stranke v letih, ko so lokalne ali parlamentarne volitve, zaidejo v rdeče številke, saj so od rezultata teh volitev odvisne mesečne dotacije prihodnja štiri leta, ki so eden glavnih prihodkov strank. Leta 2006, ko so bile lokalne volitve, je SD porabila 369.467 evrov več kot zbrala. Leta 2008, ko so bile parlamentarne volitve, so »pridelali« 444.984 evrov minusa na letni ravni. Podatki za vse stranke so v preglednici.

A pravi vzrok za finančne težave SD je najbrž to, da niso varčevali v letih, ko pomembnih volitev ni bilo. Leto 2009 so med vsemi strankami končali z najmanjšim presežkom, čeprav so se jim zaradi zmage na parlamentarnih volitvah povečali prihodki. Bilanca SD v celoti je konec leta 2009 znašala 627.646 evrov minusa, bolj je bila v rdečih številkah le še LDS z 999.397 evri minusa. V bilanci SDS je bil, če primerjamo, konec leta 2009 skupen rezultat: 569.417 evrov plusa.

Podatki o finančnem poslovanju strank za leto 2010 bodo znani konec marca.