SD poziva k zamenjavi Mariniča

V SD pričakujejo, da bo poslanska skupina SDS v najkrajšem možnem času predlagala zamenjavo predsednika komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije Branka Mariniča.

Objavljeno
21. oktober 2009 15.55
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - V SD pričakujejo, da bo poslanska skupina SDS v najkrajšem možnem času predlagala zamenjavo predsednika komisije DZ po zakonu o preprečevanju korupcije Branka Mariniča, je povedala poslanka SD Melita Župevc. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v odzivu poudaril, da Mariničevo delo ni v ničemer v nasprotju z zakonom in poslovnikom komisije.

Kot je pojasnila Župevčeva, ne predlagajo razrešitve, saj vedo, "da ima SDS izjemno visoke moralno etične standarde na področju boja proti korupciji" in zamenjava predsednika zanje ne bi smela predstavljati težav. V SD menijo, da Marinič s političnimi pritiski zoper delovanje Komisije za preprečevanje korupcije in z večmesečnim neplačevanjem opravljenih storitev v stanovanju, ki mu je bilo dodeljeno kot poslancu, blati ugled državnega zbora.


Župevčeva je nato povzela vsebino 14.b člena poslovnika komisije DZ, ki določa, da je protikorupcijska komisija dolžna do 10. v mesecu pisno obvestiti državnozborsko komisijo o vseh vloženih prijavah sumov korupcije v zadnjem mesecu. Seznam med drugim vključuje tudi navedbo faze, v katerem je korupcija obravnavana, in odločitve, ki jih je komisija za preprečevanje korupcije v zvezi s tem že sprejela.

 

Dušan Kumer (SD) je v nadaljevanju izrazil prepričanje, da je na početje Mariniča treba reagirati že zaradi zaščite integritete državnega zbora. Po njegovih besedah namreč poslanec SDS s tem ne diskreditira le sebe, pač pa tudi svojo poslansko skupino in 90 poslank in poslancev.

 

V zvezi z navedbami Mariniča, da "položnic upravljavca v življenju še ni videl, da ima tri ključe, a nobeden ne odpira nabiralnika", je Kumer povedal, da je pri primopredajnem zapisniku za Mariničevo stanovanje tudi navedeno, kateri ključi so predani. V zapisniku, ki ga je podpisal Marinič, pa je naveden tudi ključ za poštni nabiralnik.

 

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v zvezi z neplačevanjem računov poudaril, da je zadeva "težko razložljiva v normalnem poslovnem svetu". Tisti, ki je za Mariničevo stanovanje opravljal storitve, se je namreč na neplačevanje odzval šele po treh letih, ko ni dobival plačil, potem pa je po intervenciji Mariniča potreboval še štiri mesece, da je predložil specifikacije računov, je pojasnil vodja PS SDS. Tiste račune, ki imajo jasno specifikacijo, bo Marinič po Tankovih besedah zagotovo plačal, če jih že ni.

 

Sicer pa je dejal, da so v poslanski skupini presenečeni nad pozivom SD po odstopu Mariniča. Njegovo delo v komisiji po zakonu o preprečevanju korupcije po Tankovih besedah ni v ničemer v nasprotju s tem, kar določa zakon in poslovnik za delo te komisije.

 

Na drugi strani pa so nekatere teme in osebnosti po njegovih besedah še vedno "nedotakljivi". Kadar koli se odpre vprašanje početja visokošolskega ministra Gregorja Golobiča, ljubljanskega župana Zorana Jankovića ali predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa, se vedno sproži nek protiudarec preko določenih medijskih naslovov, meni vodja poslanske skupine SDS.