SD predstavil predloga zakona o regulaciji konoplje

Dve različici zakona. »Brez širše politične in civilne podpore tak zakon težko uvidi luč sveta.«

Objavljeno
09. november 2015 16.17
Industrijska konoplja, 16.4.2014, Borejci pri Murski Soboti
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana − Socialni demokrati (SD) so na današnji novinarski konferenci predstavili dve različici osnutka zakona o regulaciji konoplje. V prvi, bolj konservativni različici sta proizvodnja in promet konoplje in njenih derivatov dovoljena lekarnam. Druga različica omogoča gojenje konoplje za osebno uporabo tudi vsem polnoletnikom, ki pridobijo dovoljenje. Osnovna ideja osnutka zakona o regulacije konoplje in njenih derivatov je po besedah poslanca SD Jana Škoberneta urediti tri stvari − medicinsko uporabo konoplje, vprašanje osebne odgovornosti in nemedicinske rabe konoplje ter ekonomske možnosti, ki jih prinaša ta rastlina.

V prvi različici osnutka zakona sta proizvodnja in promet konoplje in njenih derivatov dovoljena le lekarnam. Pri tem je raba za medicinske namene vezana na zdravniški recept, pri rabi za druge namene pa mora lekarna najprej oddati vlogo na zdravstveno ministrstvo, obvezno mora tudi dobiti soglasje lokalne skupnosti, kjer namerava izvajati dejavnost. Če tega ne dobi, ji je maloprodaja konoplje in njenih derivatov za druge namene onemogočena.

Osnutek omejuje maksimalno dovoljeno posest konoplje in njenih derivatov na deset gramov na osebo. Tudi dnevna transakcija je omejena na največ deset gramov na posameznika. Preseganje te vrednosti je v obeh primerih možno le na podlagi recepta, ki ga bolniku predpiše zdravnik. Pri tem je prodaja, ponudba in posest prepovedana osebam, mlajšim od 18 let, razen če imajo zdravniški recept.

Po osnutku zakona je konopljo in njene derivate prepovedano dajati kot darilo. Poleg tega je oglaševanje dovoljeno le v strokovnih revijah in specializiranih medijih, drugje ne. Osnutek predvideva tudi to, da se konoplja na seznamu skupin prepovedanih drog izbriše iz prve skupine in prerazporedi v trejo skupino, je dejal vodja strankinega projekta Legalizator Gorazd Prah.

Druga, manj konservativna različica osnutka zakona omogoča še gojenje konoplje za osebno uporabo vsem polnoletnikom z dovoljenjem in licenciranje konopljinih socialnih klubov. Posameznik konoplje ne bi smel dajati v promet ali kako drugače omogočiti uživanja drugim osebam. Poleg tega bi bilo število rastlin, ki jih lahko goji, omejeno.

Po besedah glavnega tajnika SD Dejana Levaniča si v stranki želijo široke politične podpore: »Brez širše politične in civilne podpore tak zakon težko uvidi luč sveta.« Osnutek nameravajo v razpravo posredovati vsem parlamentarnim strankam in civilni družbi, je napovedal Škoberne. Upa, da bodo do konca tega leta enega od predlogov vložili v parlamentarno obravnavo.

SD je razpravo o legalizaciji konoplje sicer že aprila uvrstil med šest prioritet stranke. Prav v tistem času pa se je tudi Združena levica lotila ureditve statusa konoplje v slovenski zakonodaji. Zavzemajo se za omogočanje gojenja industrijske konoplje v prehrambne namene, opomnili so tudi, da je trenutno napačno klasificirana kot prepovedana droga.