SD soglasno za vstop v koalicijo, SMC pod pogojem

Izvršni odbor LMŠ je soglasno potrdil svoje kandidate za ministre.

Objavljeno
27. avgust 2018 19.29
Posodobljeno
27. avgust 2018 20.55
Predlagani ministri SMC Jure Leben, Miro Cerar, Ksenija Klampfer in Zdravko Počivalšek FOTO: Voranc Vogel
STA
STA
Konferenca SD je soglasno podprla vstop v vladno koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca. Prav tako je danes predsedstvo SD podprlo svoje ministrske kandidate. Kot je dejal prvak SD Dejan Židan, v SD cenijo resorje, ki so jih dobili in kot pozitivno ocenjujejo koalicijsko pogodbo petih strank, ki omogoča, da bodo realizirane za SD pomembne vsebine.

Po Židanovih besedah je bila podpora konference pričakovana, saj je vstop SD v Šarčevo koalicijo minuli teden skoraj 99-odstotno podprlo tudi članstvo na 35 območnih zborih.

Koalicijsko pogodbo v SD ocenjujejo kot pozitivno, saj po njihovi oceni omogoča, da bodo realizirane pomembne vsebine socialnodemokratske vizije. »Zato bomo s strpnostjo, sodelovanjem in tudi toleranco naredili vse, da bo vlada Marjana Šarca učinkovito delovala štiri leta,« je zatrdil Židan.

image
Seja SD, kjer so odločali o vstopu v vlado FOTO: Voranc Vogel

 

SMC za vstop pod pogojem


Svet SMC je sprejel sklep, da stranka vstopi v koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca, pogoj pa je, da se sprejme njihov predlog ministrskih kandidatov, je po seji sveta povedal strankin predsednik Miro Cerar. Sicer pa so po njegovih besedah pripravljeni na podpis koalicijske pogodbe in na tvorno sodelovanje v prihodnji vladi.

V SMC predlagajo, da mesto ministrice za delo prevzame Ksenija Klampfer, gospodarskega ministra Zdravko Počivalšek, okoljskega ministra pa Jure Leben. Zunanje ministrstvo bi vodil Cerar. Slednji je poudaril, da SMC predlaga kakovostne kandidate, »ki so kompetentni po svojem znanju, pa tudi po izkušnjah«. Cerar upa, da zapletov pri njihovem potrjevanju ne bo. Zagotovo pa se bodo, kot je napovedal, temeljito pripravili na zaslišanja pred pristojnimi delovnimi telesi v DZ in se maksimalno potrudili, da poslance prepričajo v svojo vizijo in to, da imajo dovolj znanja in izkušenj, da lahko vodijo resorje.

image
Dejan Prešiček, kandidat za ministra za kulturo FOTO: Voranc Vogel

A najprej se mora mandatar Marjan Šarec, ki bo v torek opravil pogovore s kandidati SMC, z njimi strinjati. Cerar verjame, »da tu ne bi smelo biti problema«. Sam v torek posebnega pogovora s Šarcem ne bo imel, saj sta v zadnjih dveh mesecih imela veliko pogovorov, tudi pri oblikovanju koalicijskega sporazuma, med drugim na področju zunanjih zadev.

Cerar ni želel vnaprej komentirati predlaganih ministrskih kandidatov oz. celotne predlagane ministrske ekipe. Dejal je le, da bo morala vsaka stranka v koaliciji sama nositi odgovornost za predlagane kandidate, skupno odgovornost pa seveda nosi novi predsednik vlade Šarec.

image
Ksenija Klampfer FOTO: Voranc Vogel

Sicer pa je po Cerarjevih besedah še nekoliko prezgodaj govoriti o kandidatih, saj nekateri še niso opravili pogovora z mandatarjem. Ko pa bodo ministri na zaslišanih pred pristojnimi odbori v DZ, se bo videlo, kakšne so njihove kompetence, izkušnje, znanje in pa tudi predanost temu, kar mislijo delati, je dejal.


Izvršni odbor LMŠ potrdil svoje kandidate


Izvršni odbor LMŠ je na popoldanski seji soglasno potrdil svoje kandidate za ministrska mesta v vladi, ki jo bo vodil predsednik LMŠ Marjan Šarec. Tako v ministrsko ekipo predlagajo Andreja Bertonclja, Sama Fakina, Boštjana Poklukarja in Tugomirja Kodeljo.

Bertoncelj bo kandidat za ministra za finance, Fakin za zdravstvo, Poklukar za notranje zadeve in Kodelja za javno upravo.

Kot je v izjavah za medije po koncu seje pojasnil Šarec, so se odločili, da želijo v vlado povabiti kandidate, ki kažejo voljo do dela in za katere so ocenili, da »bodo znali kaj premakniti«. »Mislim, da je bilo v tej državi v preteklosti že veliko filozofiranja, mi pa potrebujemo rezultate,« je povedal.

Ljudje, ki so sprejeli odgovornost in so se bili pripravljeni izpostaviti, so po njegovih besedah poklicno zelo uspešni in jim ne bi bilo treba sprejeti ponudbe. »Pa so jo, ker imajo radi to državo. Verjamem, da bodo tudi izpeljali mandat tako, kot se od njih pričakuje,« je dodal.

Lista ministrskih kandidatov:

Ministrstvo za finance: Andrej Bertoncelj (LMŠ)
Ministrstvo za zdravje: Samo Fakin (LMŠ)
Ministrstvo za notranje zadeve: Boštjan Poklukar (LMŠ)
Ministrstvo za javno upravo: Tugomir Kodelja (LMŠ)
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo: Zdravko Počivalšek (SMC)
Ministrstvo za okolje in prostor: Jure Leben (SMC)
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti: Ksenja Klampfer (SMC)
Ministrstvo za zunanje zadeve: Miro Cerar (SMC)
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport: Jernej Pikalo (SD)
Ministrstvo za pravosodje: Andreja Katič (SD)
Ministrstvo za kulturo: Dejan Prešiček (SD)
Ministrstvo za obrambo: Karl Erjavec (DeSUS)
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano: Aleksandra Pivec (DeSUS)
Ministrstvo za infrastrukturo: Alenka Bratušek (SAB)
Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko: Marko Bandelli (SAB)
Urad vlade za Slovence v zamejstvu: Peter Jožef Česnik (SAB)