SDS bo brez nadzornika v RTVS

Mandatno-volilna komisija v nadzorni svet predlaga še drugega zastopnika vladne SMC, protesti iz opozicije.

Objavljeno
10. december 2015 11.25
mpi/RTV
Peter Jančič
Peter Jančič
Sramotno glasovanje, s katerim je koalicija povozila člen zakona o sorazmerni zastopanosti strank v nadzornem svetu RTV, je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko ostro protestiral, ko je v mandatno-volilni komisiji večina poslancev danes zjutraj državnemu zboru za člana nadzornega sveta RTV ponudila Andreja Graha Whatmougha, ki bo tam zastopal SMC.

Zavrnili pa so Radovana Cerjaka, ki ga je predlagala SDS. Tanko je po oceni, da je večina s tem kršila zakon, zahteval poimenske podatke, kako so glasovali posamezni poslanci koalicije, predvsem pa poslanci SMC, ki so pravniki, a ga je večina, čeprav je bilo glasovanje formalno javno, z novim glasovanjem zavrnila.

V nadzornem svetu RTV bo, če bo Andreja Graha Whatmougha za nadzornika prihodnji teden potrdil še državni zbor, SMC s 35 poslanci imela dva nadzornika, največja opozicijska stranka pa z 21 poslanci nobenega. Že od prej imata svoje zastopnike v nadzornem svetu manjši koalicijski stranki Desus in SD.

Ali smo v Severni Koreji?

Če sta ponujena dva kandidata in moram obvezno glasovati le za enega že prej določenega, smo v Severni Koreji, je Igor Zorčič iz SMC že po odločitvi pojasnil, zakaj je glasoval za kandidata svoje stranke in ocenil, da zakon govori, da se mora upoštevati zastopanost strank v DZ, kar je mogoče upoštevati, ko se določa pet nadzornikov, ko gre za menjavo enega člana, pa je težko zagotoviti takšno sorazmerje.

Predsednik Mitja Horvat (SMC) pa je opozoril, da to, da bo SMC imela dva člana glede na zastopanost te stranke v državnem zboru, ne bo nesorazmerno.

Predstavnik manjšin László Göncz je povedal, da je po pregledu, kako so v nadzornem svetu RTV zastopane stranke, sam takoj ugotovil, da bi morala biti v njem prisotna tudi SDS, in je zato tako glasoval. Vprašal je, ali je glasovanje o obeh kandidatih zato sploh veljavno in napovedal, da končnega sklepa o kandidaturi Whatmougha zato ne bo podprl.

Zunaj levo-desne delitve je govoril še Matjaž Hanžek (ZL), ki je dejal, da bi se politika iz medijev morala umakniti in da zato ni glasoval za nobenega od kandidatov.

SDS brez zastopnika že doslej

Pet predstavnikov državnega zbora v nadzornem svetu RTV je bilo nazadnje imenovanih decembra 2013, ko so to postali: Marko Bandelli (PS), Janez Čadež (SLS), Bogomir Eržen (SD), Damijan Knap (DL) in Rosvita Svenšek (Desus).

Bandelli je junija lani odstopil, ko je postal funkcionar v Zavezništvu Alenke Bratušek. V teh dneh zbor išče zamenjavo še za Knapa, ki je odstopil zaradi osebnih razlogov.

Že konec leta 2013 ni bil v nadzorni svet izvoljen nihče iz SDS. V nadzornem svetu javne radiotelevizije so sicer še štirje predstavniki vlade: Matjaž Medved, Irena Ostrouška, Peter Grašek in Domen Trobec. Pa še dva predstavnika zaposlenih: Maja Kovač in Simeona Rogelj.