SDS in Janši 5000 evrov kazni

Informacijska pooblaščenka je stranko SDS in njenega predsednika oglobila, ker sta objavila osebne podatke Isajlovića in Perčiča. Zaradi prekrška mora stranka plačati 4.170 evrov, Janša pa 830 evrov.

Objavljeno
29. oktober 2009 18.51
Mario Belovič
Mario Belovič
Ljubljana - Informacijska pooblaščenka je 8. oktobra oglobila stranko SDS in njenega predsednika Ivana Janšo. Tako se je odločila, ker stranka in njen zastopnik Janša do 30. junija s spletne strani SDS nista umaknili osebnih podatkov Dragana Isajlovića in Franca Perčiča. Zaradi prekrška mora SDS plačati 4.170 evrov, Ivan Janša pa 830 evrov. Največja stranka opozicije je na svoji spletni strani že pred meseci objavila podatke iz knjige Dušana S. Lajovica Med svobodo in rdečo zvezdo, iz katerih naj bi bilo razvidno, da sta bila Isajlović in Perčič uslužbenca nekdanje Službe državne varnosti (SDV) oziroma pripadnika rezervne sestave. Pri tem je objavila tudi njune osebne podatke, za kar po mnenju Nataše Pirc Musar ni imela ne podlage v zakonu ne njunega privoljenja.

 

Celotna zgodba se je začela, ko je Isajlović začel pogodbeno sodelovati z ministrstvom za finance, Perčič pa je dobil službo v uradu predsednika države Danila Türka. V SDS Perčičevi zaposlitvi nasprotujejo zaradi njegove preteklosti, Janšo in Dragana Isajlovića pa veže tudi skupna zgodovina; Isajlović je bila namreč član skupine nekdanje SDV, ki je leta 1988 aretirala Janšo in Davida Tasiča.

 

Iz naloga je razvidno, da ni sporna objava Isajlovićeve in Perčičeve preteklosti, temveč njunih osebnih podatkov: kraja in občine rojstva, narodnosti, državljanstva, itd. SDS jih je neupravičeno posredovala javnosti in jih z objavo razkrila, sporočila, širila in jih dajala na razpolago vsem, ki so imeli dostop do spletne strani. Plačilni nalog je na naslov stranke prispel 27. oktobra; če bosta zneska poravnana v osmih dneh od pravnomočnosti naloga, sta lahko za polovico nižja.

 

Več v petkovi tiskani izdaji Dela.