SDS: Koalicija ruši Barbaro Brezigar

Odbor za notranjo politiko je znova, že drugič, preložil obravnavo poročila o delu tožilstev v letu 2008. Tudi tokrat je preložitev predlagala PS Zaresa, ki želi pred nadaljnjo obravnavo počakati izsledke nadzora.

Objavljeno
11. november 2009 11.14
Ti. K./STA
Ti. K./STA
Ljubljana - Odbor za notranjo politiko je znova, že drugič, preložil obravnavo poročila o delu tožilstev v letu 2008. Tudi tokrat je preložitev predlagala PS Zaresa, ki želi pred nadaljnjo obravnavo počakati izsledke nadzora, ki ga na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani izvaja pravosodno ministrstvo. V SDS ocenjujejo, da koalicija ruši Barbaro Brezigar.

 

Kot je v začetku seje pojasnil Vito Rožej, v poslanski skupini (PS) Zaresa preložitev predlagajo zato, ker so v torek izvedeli, da se pravosodni nadzor, ki ga je na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu uvedlo ministrstvo, bliža koncu. Ker bi želeli na odbor dobiti tudi izsledke omenjenega nadzora, predlagajo, da se obravnava poročila preloži, dokler jim ministrstvo ne predloži poročila o nadzoru.

 

Proti predlogu je nastopil predsednik odbora Vinko Gorenak (SDS). Kot je pojasnil, se je pred sklicem seje v poslanski skupini Zaresa prek služb državnega zbora pozanimal, ali sejo lahko skliče, odgovor iz poslanske skupine pa je bil, da jo lahko. "Takšno ravnanje se mi zato zdi hudo neresno," je dejal.

 

Jožef Jerovšek (SDS) je ocenil, da koalicija s takšnim ravnanjem sistematično krši poslovnik in ovira delo državnega zbora. Koalicijo pa je tudi pozval, naj raje jasno pove, da odlog potrebuje zato, "ker ruši generalno državno tožilko Barbaro Brezigar".

 

Oglasila se je tudi vrhovna državna tožilka Sanja Javor Pajenk. Pojasnila je, da se odbor s poročilom tožilstva zgolj seznani, obravnava poročila o nadzoru na tožilstvu pa je po njenem "popolnoma druga stvar". "Predlog Zaresa je zato enak položaju, ko sodišče povabi obdolženega na obravnavo zaradi neke obtožbe, ki jo niti ni dobil in niti ne ve, za kaj gre, ne povabi ga pa na obravnavo v zadevi, ki jo je dobil in je pravnomočna," je dejala, koalicijo pa pozvala, naj preračuna, koliko ur so presedeli na odboru "samo zaradi političnih iger".

 

Rožej je dodatno pojasnil, da do torka še niso vedeli, kako daleč je nadzor na tožilstvu, tako da, kot je dejal, vse okoliščine niso bile odvisne od njih. Predlog o preložitvi pa je nato koalicijska večina ob obstrukciji SDS tudi sprejela.

 

Odbor za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je poročilo o skupnem delu državnih tožilcev obravnaval že julija in septembra. Nazadnje je obravnavo prekinil, ker so v poslanski skupini Zaresa želeli podrobneje preučili magnetogram nastopa Barbare Brezigar.