SDS: Mladinski program na RTVS zlorabljen

Sporni prispevek o aferi Patria so umaknili s spleta in arhiva RTVS. SDS zahteva nujno sejo.

Objavljeno
10. september 2013 21.33
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Poslanska skupina SDS meni, da je bil mladinski program na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) s ponedeljkovo objavo prispevka o aferi Patria v oddaji Infodrom zlorabljen za politične namene. Zato zahtevajo sklic nujne seje pristojnih parlamentarnih odborov.

Kot so za STA zagotovili na RTVS, so sporni prispevek že umaknili tako s spleta kot iz arhiva.

V objavljenem prispevku v oddaji Infodrom, t. i. dnevniku za otroke in mlade, kjer so predvajali risanko o aferi Patria, niso predstavili vseh vidikov afere Patria, so v sporočilu za javnost zapisali v poslanski skupini SDS. »Poleg tega so si v oddaji dovolili komentirati nepravnomočno sodbo,« navajajo. Vsebina po njihovih navedbah tudi ni primerna za otroke, ki »niso sposobni ločiti med pravnomočno ali nepravnomočno sodbo«.

Pri tem se v poslanski skupini sprašujejo, kakšni so kriteriji pri izbiri prispevkov za otroke in ali so pristojni za to usposobljeni za takšno delo. Menijo, da gre za zlorabo mladinskega programa za politične namene in da je prispevek v nasprotju z zakonom o RTVS. »Ne spoštuje namreč načel resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij, hkrati pa gre za "pristransko poročanje in politično diskreditacijo,« so navedli.

Predstavnica za stike z javnostjo na RTVS Sabrina Povšič je za STA povedala, da je bil »na zahtevo generalnega direktorja RTVS Marka Fillija ter ob strinjanju direktorja TV Slovenija Janeza Lombergarja in odgovornega urednika kulturno-umetniškega programa TV Slovenija Andraža Pöschla prispevek že umaknjen tako iz arhiva kot s spleta, ker so ocenili, da je vsebina neprimerna«.

Poslanska skupina SDS zahteva sklic skupne nujne seje parlamentarnih odborov za kulturo in za izobraževanje, znanost, šport in mladino, na kateri bi obravnavali omenjeni prispevek. Med sklepi, ki jih predlagajo odboroma, je tudi poziv javnemu zavodu RTVS, da se »javnosti in prizadetim opraviči zaradi zlorabe mladinskega programa«.