SDS o kandidatki za varuhinjo po svoji vesti

Poslanci SDS bodo o imenovanju Zdenke Čebašek Travnik za ombudsmanko glasovali po svoji vesti. V NSi bo vsak poslanec o morebitni podpori kandidatki odločal po svoje.

Objavljeno
12. december 2006 17.20
Ljubljana - Poslanci poslanske skupine SDS bodo o imenovanju Zdenke Čebašek Travnik za varuhinjo človekovih pravic glasovali po svoji vesti, so danes sporočili iz poslanske skupine največje koalicijske stranke. Državni zbor bo predvidoma na rednem decembrskem zasedanju odločal o imenovanju nove varuhinje, najverjetnejše naslednice sedanjega varuha Matjaža Hanžka, ki mu 21. februarja prihodnje leto poteče mandat.

Zdenka Čebašek travnik se je sicer 28. novembra odzvala povabilu poslanske skupine SDS in se udeležila seje skupine. Poslanci SDS so se tako seznanili z njenim dosedanjim strokovnim delom in z razlogi za kandidaturo, so še sporočili iz poslanske skupine. Poslanci SDS pričakujejo, da bo varuh oziroma varuhinja človekovih pravic delovala v skladu s svojimi pristojnostmi in funkcijo opravljala korektno, so še zapisali v sporočilu.

Iz poslanske skupine NSi, ki jo od danes vodi Jože Horvat, so glede glasovanja o kandidatki za varuhinjo človekovih pravic Nevenke Čebašek-Travnik sporočili, da bo vsak poslanec NSi odločal po svoje.

Kandidatka za varuhinjo si je doslej zagotovila podporo 27 poslancev, za izvolitev pa potrebuje 60 poslanskih glasov (od 90).

Do predlagane kandidatke so se doslej javno izrekle štiri poslanski skupine: SLS, SD in DeSUS napovedujejo podporo predlogu predsednika države. SNS kandidatke sprva ni podprla. Šele po srečanju Čebašek-Travnikove s poslanko SNS Barbaro Žgajner Tavš so iz poslanske skupine SNS sporočili, da so od predlagane kandidatke na svoja vprašanja dobili zadovoljujoče odgovore, ki so pripeljali tudi do odločitve o podpori kandidatki.

O imenovanju Čebašek-Travnikove za varuhinjo človekovih pravic bo v sredo razpravljala tudi mandatno-volilna komisija, nato bo predlog poslan na decembrsko sejo DZ.