SDS premočno prva, Desus že drugi, SD še pada

SDS je tudi tokrat daleč najuspešnejša med parlamentarnimi strankami, a pravo presenečenje tokratne ankete Dela je Desus, ki se je uvrstila na drugo mesto. Hkrati je SD ostala na najnižji točki v tem mandatu. Vse slabše gre stranki Zares. Tudi NSi ne kaže, da bi znova postala parlamentarna stranka.

Objavljeno
13. februar 2011 20.11
Marko Pečauer, notranja politika
Marko Pečauer, notranja politika
Ljubljana – Med političnimi strankami tudi tokrat na prvem mestu SDS. Drugi pa je ta mesec Desus, kar se je v Delovi anketi zgodilo prvič. Vlada in parlament sta za svoje delo dobila nekoliko boljšo oceno kot prejšnjič, še vedno pa je to ena najslabših ocen, odkar jih merijo.

Pri odgovoru na vprašanje, katero od strank bi volili, če bi bile jutri volitve, je, kot je zadnji dve leti običajno, na prvem mestu SDS s 24,3 odstotka glasov. Druga je tokrat stranka Desus s 13 odstotki, SD pa je na tretjem mestu z 10,6 odstotka glasov. Sledijo tri stranke s skoraj enakim deležem: SNS – 5,3 odstotka, LDS – 5,1 odstotka in SLS – 5,1 odstotka. Med parlamentarnimi strankami je zadnji Zares, za katerega je dalo glas 2,4 odstotka vprašanih, za njim je še zunajparlamentarna Nova Slovenija z 1,6 odstotka glasov. Kakšno drugo stranko bi volilo 3,6 odstotka vprašanih. Neodločenih je bilo 12,4 odstotka, da se volitev sploh ne bi udeležili, pa jih je odgovorilo 16,5 odstotka.

Desus kot vodilna vladna stranka

Presenečenje tokratne ankete je stranka Desus, ki se je uvrstila na drugo mesto – v Delovi anketi sploh prvič. Proti koncu lanskega leta se je delež te stranke začel hitro povečevati, zelo se je približala drugouvrščeni SD, a prehitela je doslej ni. Tokrat pa ima pred njo kar opaznih 2,4 odstotne točke prednosti. V primerjavi s prejšnjim mesecem, ko je dosegla 8,6-odstotni delež, je tokratnih 13 odstotkov velik skok navzgor.

SDS je svoj vrhunec v tem mandatu dosegla prejšnji mesec s 26,7 odstotka glasov. Tokratnih 24,3 odstotka pomeni rahel padec navzdol, a je še vedno odličen rezultat, saj pomeni, da se je za to opozicijsko stranko izrekla četrtina vprašanih, kar je približno dvainpolkrat toliko, kot se jih je za vodilno vladno SD. Mimogrede, izraz vodilna stranka za SD ob takem izidu postaja negotov; upravičuje ga le dejstvo, da je to premierova stranka.

SLS zadnje čase popravlja svoj položaj; še pred nekaj meseci je bila na robu parlamentarnega praga, zdaj se utrjuje kot stabilna parlamentarna stranka. LDS svoj položaj ohranja, SNS kot običajno niha gor in dol, stranka Zares pa izgublja. Preseneča NSi, ki se je v zadnjem letu opazno popravila in je s svojimi rezultati kazala, da se ji znova obeta status parlamentarne stranke, ta mesec pa je padla pod parlamentarni prag.

Ocena dela vlade in parlamenta

Vlada je za svoje delo tokrat prejela nekoliko višjo oceno kot prejšnji mesec. Oceno zelo pozitivno ji je dalo 1,8 odstotka vprašanih, pozitivno 17,3 odstotka, srednje 10,7 odstotka, negativno 39,6 odstotka in zelo negativno 29 odstotkov. To je – na lestvici od ena do pet – dalo srednjo oceno 2,22, kar je več kot prejšnji mesec, ko je znašala 2,19. Ker je bila ocena prejšnji mesec najnižja, odkar v Delovi anketi merijo oceno dela vlade, to pomeni, da je tokratna ocena druga najnižja doslej.

Parlament je bil za svoje delo ocenjen nekoliko bolje kot vlada. Srednja ocena znaša 2,36. Sicer pa velja tako kot za vlado: tokratna ocena je druga najslabša doslej. Najnižjo točko je dosegel prejšnji mesec.

Barometer priljubljenosti: Janša hitro navzdol


Na prvih treh mestih Delove lestvice priljubljenosti ni sprememb: prvi je Danilo Türk, drugi Janez Potočnik in tretji Karl Erjavec. Četrti je Zoran Janković, čeprav ima slabšo oceno kot prejšnji mesec, ko je bil šesti. To pa je posledica tega, da sta prejšnji mesec četrto- in petouvrščena Lojze Peterle in Janez Janša tokrat bistveno poslabšala svoj rezultat; Peterle je osmi, Janša 14. Z lestvice izpadeta najslabše ocenjeni Darja Radić in Irma Pavlinič Krebs, namesto njiju se uvrščata dva, ki so ju anketiranci največkrat predlagali: Gregor Golobič in Eva Irgl.