SDS: Vojna med tajkuni se nadaljuje

Današnje preiskave so že sprožile številne odzive tudi v strankah. Kot izpostavljajo v SDS, je največja dilema ta, če sploh in kdaj bo katerikoli od teh primerov dobil sodni epilog.

Objavljeno
30. september 2009 17.47
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Ljubljana - V SDS menijo, da za današnje preiskave nekdanjih prvih mož Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja, zagotovo obstaja veliko razlogov. Pravno vprašanje pa je, kot poudarjajo, zakaj je do njih prišlo tako pozno.

Kot je zapisano v izjavi, objavljeni na spletnih straneh SDS, je še večje vprašanje, kdaj bomo dočakali podobne aktivnosti represivnih organov proti drugemu delu tajkunov, "npr. proti Zoranu Jankoviću, Bojanu Petanu, Leonardu F. Peklarju, Alešu Musarju, Miru Senici ter še mnogim drugim, ki so potopili Muro in številna druga slovenska podjetja".

Največja pa je dilema o tem, izpostavljajo v SDS, če sploh in kdaj bo katerikoli od teh primerov dobil sodni epilog. "Z veliko gotovostjo si upamo napovedati, da ob sedanjem stanju slovenskega sodstva še dolgo noben tajkun ne bo pravnomočno obsojen. Potrebne so korenite spremembe ustave in reforma slovenskega sodstva," so prepričani v največji opozicijski stranki.

Jelinčič: Tajkunski klobčič se je začel odvijati

Danes je lep dan, in sicer zato ker se je začel tajkunski klobčič odvijati. Upam, da se bo to nadaljevalo, vendar se bojim, da bo zaradi procesnih napak vse skupaj na sodišču izvodenelo, je povedal prvak SNS Zmago Jelinčič. Ob tem je dejal, da kljub temu upa, da se bo preiskava razširila tudi na druge tajkune.

"To pomeni tudi vse ostale tajkune v Sloveniji in tiste, ki so pobegnili v tujino. Pobrati jim je treba vse premoženje, ki so ga dobili na sumljiv in nepošten način," je v odzivu na pridržanje Šrota in Bavčarja povedal Jelinčič, ki pa ni želel točneje navesti, za katere ljudi gre. "Mnogo jih je, mnogo," je poudaril.

Prvak SNS tudi meni, da bi Slovenija morala uvesti strožje kazni, po vzoru ZDA. Tam tisti, ki goljufajo, dobijo 65 oz. 70 let zapora, vendar v Sloveniji tega zakonodaja žal ne dopušča, je dejal.

Golobič: Vsak komentar nekorekten

Predsednik Zaresa in minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je dejal, da bi bil vsak komentar politične narave v tem primeru odveč oz. bi bil celo nekorekten, v SDS pa so na spletni strani zapisali, da za današnje preiskave nekdanjih prvih mož Pivovarne Laško in Istrabenza, Boška Šrota in Igorja Bavčarja, zagotovo obstaja veliko razlogov. Pravno vprašanje pa je, kot poudarjajo, zakaj je do njih prišlo tako pozno.

LDS: Tajkuni so šampanjce odpirali pod prejšnjo oblastjo

Ob današnji policijski akciji se je izkazalo, da so tajkuni šampanjce odpirali v času prejšnje vlade. V času te vlade pa zakoni veljajo za vse, je predsednik poslanske skupine LDS Borut Sajovic. Ob tem je dodal, da bodo vsi, ki so počeli karkoli nezakonitega, za to tudi odgovarjali, najprej je treba stvari razčistiti, o krivdi pa bo odločalo sodišče. Sajovic je ocenil, da se je danes "kot dragoceno izkazalo, da so državni aparati neodvisni od politike in da nihče ni nedotakljiv".

SLS: Aktivnosti v zvezi z gospodarskim kriminalom bi se morale začeti že prej


Predsednik SLS Radovan Žerjav je v pisnem odzivu na pridržanji predsednikov uprav Pivovarne Laško in Istrabenza poudaril, da bi se morale tovrstne aktivnosti začeti že prej. Ob tem je še izrazil upanje, da "je to začetek nove in dosledne politike do teh vprašanj".

Po Žerjavovih besedah je prav, da odgovorni za nastali položaj v posameznih podjetjih kazensko odgovarjajo, če je njihova odgovornost za to ugotovljena. Ob tem je prvak SLS še izrazil upanje, da današnji pridržanji ne bosta le izjemi. "Treba je preiskati in ugotoviti kazensko odgovornost nadzornikov in članov uprav tudi v drugih podjetjih," je še poudaril.