SDS za ločitev politike od gospodarstva

V Brežicah je svet SDS je razpravljal o predlogu sprememb statuta stranke, ki predvideva, da so najpomembnejše politične funkcije v stranki nezdružljive s funkcijami v gospodarstvu.

Objavljeno
17. februar 2007 22.15
Brežice - V Brežicah se je danes sestal svet SDS, ki je razpravljal tudi o predlogu sprememb statuta stranke. Predsednik vlade in SDS Janez Janša je v izjavi za javnost ob tej priložnosti dejal, da osrednji predlog sprememb in dopolnitev strankinega statuta predvideva, da so najpomembnejše politične funkcije v stranki nezdružljive s funkcijami v gospodarstvu. Janša je pojasnil, da so dopolnitev statuta predlagali z namenom, da se SDS vnaprej izogne konfliktom interesov ter se s tem zavaruje pred nevarnostjo izkoriščanja notranjih informacij.

Janša je poudaril, da je tovrstna sprememba oz. dopolnitev statuta stranke izreden primer v Sloveniji in tudi širše v Evropi. Dopolnitev statuta predvideva, da kadar stranka sodeluje v vladni koaliciji, funkcija člana izvršnega odbora SDS ni združljiva s funkcijo predsednika ali člana nadzornega organa ter funkcijo predsednika ali člana uprave gospodarske družbe v neposredni ali posredni večinski lasti države.

Nezdružljivost funkcij

Določilo o nezdružljivosti funkcij je namenjeno tudi članom razširjene sestave izvršnega odbora SDS, kamor sodijo člani poslanske skupine SDS v državnem zboru, ministri in državni sekretarji, ki so člani stranke. Dopolnitev statuta s tem ureja vprašanje združljivosti najpomembnejših funkcij v SDS z odgovornimi funkcijami na položajih, na katere ima vladna stranka neposreden ali posreden vpliv prek izvršilne in zakonodajne oblasti.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je danes že napovedal svoj odstop kot predsednik nadzornega sveta Holdinga slovenske elektrarne. Ob tem je izrazil željo, da bi nekdo za njim odgovorno nadziral ta energetski sistem.

Tudi Vizjak je dejal, da gre pri tem za posebno varovalko oz. načelno stališče glede nepovezljivosti političnih in gospodarskih struktur. "S tem naj bi preprečili svojevrsten klientelizem ter možne zlorabe in to je sedaj predvsem preventiva in ne kurativa", je poudaril Vizjak.

Janša tudi o izbiri guvernerja BS

Janša se je v izjavi za javnost ob tej priložnosti med drugim dotaknil tudi aktualnega vprašanja glede izbire kandidata za guvernerja Banke Slovenije. Poudaril je, da je to ustavna pristojnost državnega zbora, šele naknadno pa je bilo določeno, da ga predlaga predsednik republike.

"Zato je potrebno posvetovanje obeh, ki sodelujeta v postopku, to je predsednika države in vodij poslanskih skupin v državnem zboru, kar je bila dolgoletna praksa. Ta sicer ni bila brez napak, a je bila boljša od tega, kar se dogaja sedaj", je poudaril Janša.

Na besede predsednika republike Janeza Drnovška, da nihče, ki ni iz vrst SDS, ne more prevzeti nobenih pozicij v pomembnih institucijah, konkretno se to nanaša na položaj guvernerja Banke Slovenije, je Janša danes odgovoril, da je v tej izjavi veliko neresničnih navedb.

"Smešna je tudi trditev, da sta Mitja Gaspari in Jože Mencinger neodvisna in da bi zagotovila neodvisnost Banke Slovenije, ko pa sta kandidirala na listi LDS. Boštjan Jazbec, ki se je javil na razpis in ni nikoli kandidiral za nobeno stranko ter je doma in v tujini znan po svojem znanstvenem delu s področja bančništva, pa naj ne bi bil politično neodvisen", je dejal Janša. Kot je dodal, je s tem Drnovšek kriterije postavil na glavo.

"Pričakujem, da se bodo v nadaljevanju upoštevala enaka pravila za vse, se ravnalo odgovorno in da ljudje, ki so prisegali, da bodo delali za blaginjo Slovenije, ne bodo povzročali zmede ter se potem v intervjujih s tem celo hvalili", je v današnji izjavi za javnost ob seji sveta SDS še poudaril Janša.

Janša: SDS ostaja predvsem stranka vrednot

Po seji sveta SDS je potekala slovesna akademija ob 18. obletnici ustanovitve te stranke, na kateri je bil slavnostni govornik predsednik SDS Janez Janša. Kot je poudaril, SDS ostaja predvsem stranka vrednot, kljub še vedno številnim odporom posameznih lobijev. Obenem je izpostavil stališče stranke, s katerim zahtevajo enaka merila za vse državljane.

Janša je dejal, da je SDS na volitvah 2004 zmagala z boljšim programom, sedaj pa Slovenijo vodijo z boljšimi rezultati. "V tem času smo dokazali, da je lahko družba hkrati uspešna in solidarna", je v svojem nagovoru poudaril Janša.

Sedanja usmeritev stranke je po besedah Janše pomembno dejstvo za Slovenijo. "Z idejami moramo biti pred časom. SDS pa je v 18 letih dokazala, da to tudi zmore", je izpostavil predsednik SDS. Po njegovem mnenju je temeljna potreba imeti nove in dobre ideje, kljub vsem kritikam, obenem pa je potrebno spoznati tudi vse dobre nasprotne predloge.