SDS za razpravo o ruskem veleposlaniku

Predsednica komisije DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti je že sklicala nujno sejo komisije zaradi imenovanja Dokuja Zavgajeva za novega ruskega veleposlanika v Sloveniji, SDS pa zahteva tudi nujno sejo odbora DZ za zunanjo politiko.

Objavljeno
21. oktober 2009 20.53
Eva Irgl
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - SDS zahteva razpravo o imenovanju Dokuja Zavgajeva za novega ruskega veleposlanika v Sloveniji v DZ, ker naj bi bilo to sporno z vidika človekovih pravic. Predsednica komisije DZ za peticije ter človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl je glede tega že sklicala nujno sejo komisije, SDS pa zahteva tudi nujno sejo odbora DZ za zunanjo politiko.

 

Predsednica komisije DZ in poslanka SDS Irglova je novico, da naj bi Zavgajev postal novi ruski veleposlanik v Sloveniji, označila za šokantno, so sporočili iz poslanske skupine SDS. "Poteza Moskve, ki s tem imenovanjem zlorablja svojo moč, ki jo ima preko velikosti in vpliva države v relaciji s Slovenijo, kot eno izmed najmanjših članic EU, je naravnost nedostojna in neetična," meni Irglova.

 

Po njenem mnenju novica zahteva resna pojasnila in nedvoumen odgovor s strani slovenske države, ali bo dala soglasje k imenovanju Zavgajeva, "ki je sokriv za zločine nad lastnim narodom, zaradi politike, ki jo je leta vodil in udejanjal". Sejo komisije je sklicala za naslednji torek.

 

Poslanska skupina SDS poleg tega zahteva tudi sklic nujne seje odbora OZP, na kateri naj bi prav tako obravnavali predlog za imenovanje novega ruskega veleposlanika v Sloveniji, ki po mnenju stranke spravlja Slovenijo v težak položaj. Na seji od vlade pričakuje predstavitev ukrepov za preprečitev posledic imenovanja Zavgajeva, ki bi škodovale ugledu Slovenije.

 

Po pisanju Dela, ki je v soboto poročalo, da je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev imenoval Zavgajeva za veleposlanika v Sloveniji, je bil Zavgajev prvi proruski vodja Čečenije. Na ta položaj se je povzpel po napotitvi ruskih vojakov v to nemirno rusko republiko na Kavkazu leta 1994. Najprej je opravljal dolžnosti predsednika čečenske vlade, predsednik pa je postal leta 1995. Leta 1996 se je moral s položaja umakniti, ker so glavno mesto Grozni zajeli čečenski uporniki.

 

Po mnenju SDS je bil Zavgajev "nosilec tiste politike, ki ni bila sposobna rešiti problemov, ki so pripeljali do vojnih spopadov". Kot dodajajo, je bil "zelo vpleten v vojno v Čečeniji", v času katere je prihajalo do grobih kršitev človekovih pravic.