SDS za umik Masleše z dnevnega reda

Poslanska skupina SDS je predlagala, da bi z dnevnega reda jutrišnje nujne seje umaknili edino točko, ki je na dnevnem redu, in sicer predlog za imenovanje Branka Masleše za predsednika vrhovnega sodišča.

Objavljeno
15. november 2010 15.51
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana - O predlogu ministra za pravosodje Aleša Zalarja (LDS), da bi parlament v petek za predsednika vrhovnega sodišča imenoval Branka Maslešo, bo jutri na nujni seji razpravljala mandatno volilna komisija. Kot je pravkar sporočil predsednik te komisije Dušan Kumer (SD) je poslanska skupina SDS predlagala, da bi predlog za imenovanje Masleše umaknili z dnevnega reda jutrišnje nujne seje. Na dnevnem redu je sicer samo ta točka. O predlogu, da bi umaknili edino točko, bo komisija odločala jutri zjutraj.

Umik točke z dnevnega reda jutrišnje seje mandatno volilne komisije in z dnevnega reda seja parlamenta, ki se je začela danes, je SDS predlagala, da bi parlament o predsedniku vrhovnega sodišča odločal po tehtni in odprti razpravi in po razjasnitvi vseh dilem, ki bi na tako pomembno imenovanje lahko vrgla senco dvoma. Med drugim ocenjuje, da mandatno volilna komisija potrebuje dodaten čas za pridobitev dokumentacije iz Beograda, ki je povezana z ogledi preiskovalnega sodnika Masleše v primeru ubojev beguncev na slovensko-italijanski meji, za preverjanje nasprotujočih si izjav ustavnega sodnika Jana Zobca in še nekaterih sodnikov vrhovnega sodišča ter izjav kandidata za predsednika vrhovnega sodišča. Od Masleše pa v SDS pred odločanjem pričakujejo tudi pojasnila o kriterijih sodnega sveta v postopkih za dodeljevanje imunitete sodnikov, ki so v sodnem svetu po oceni največje opozicijske stranke drugačni od kriterijev za dodeljevanje imunitete za poslance državnega zbora.