SDS znova zavrača očitke zoper Bručana

V SDS zavračjo očitke zoper ministra za zdravje Andreja Bručana glede zakona o koncesijah. Po njihovem je dosegel bistveno več kot njegov predhodnik Dušan Keber v celotnem mandatu.

Objavljeno
26. januar 2007 16.17
Andrej Bručan, minister za zdravje
Ljubljana - Minister za zdravje Andrej Bručan je tarča vseh napadov in očitkov glede zakona o koncesijah zato, ker je njegovo delo v času vodenja ministrstva lahko ocenjeno kot dobro, dosegel pa je bistveno več, kot nekdanji minister Dušan Keber v celotnem mandatu, je na današnji novinarski konferenci povedal poslanec SDS Ivan Grill. "Ti razlogi vodijo Kebra, da skuša diskreditirati ta resor in v javnost vnaša nemir," kar je po mnenju SDS neetično in nesramno do bolnikov ter zdravstvenega sistema.

Kot je Grill še poudaril, se je minister Bručan dobro zavedal napak prejšnjega zakona o koncesijah in jih je z novim zakonom skušal rešiti. Ravno zato poslance SDS toliko bolj presenečajo odzivi predvsem Kebra, predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva Nevenke Lekše in svetovalke predsednika SD za zdravstvo Julijane Bizjak Mlakar, ki Bručanove rešitve kritizirajo in jim nasprotujejo, "a dejansko sledijo njihovim zahtevam ob interpelaciji". To v stranki razumejo kot delovanje proti sprejetju zakona.

Kot dokaz pravilnosti navedb SDS je Grill navedel Kebrove številne in zavajajoče trditve. Ta je v javnosti "plasiral različne teme, ki pa se dejansko tega zakona v ničemer niti ne dotikajo". Zato v stranki trdijo, da gre tukaj za dobro načrtovano in široko zastavljeno akcijo akterjev s Kebrom na čelu, katere glavni namen je diskreditirati Bručana. "Vse akcije, ki jih izvaja LDS, so demagoško zavajanje javnosti, sprevračanje dejstev in politizacija nekaterih namensko generiranih zapletov. Kar pa je najbolj zaskrbljujoče je to, da je to v škodo naših bolnikov," je še dodal Grill.

Poslanec Franc Jazbec je opozoril še na dve področji, ki se očitata ministru Bručanu, in sicer zavrnitev imenovanja Vladimirja Toplerja za poslovnega direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec ter doplačevanje zdravil na Celjskem, kjer lekarne ne spoštujejo zakonodaje glede posredovanja podatkov zdravstvenim zavarovalnicam. Vse te obtožbe po mnenju slovenskih demokratov vplivajo na delo ministra Bručana, saj se mora ta braniti pred obtožbami, namesto da bi pripravljal zakonodajo in urejal druge stvari na področju zdravstva.