Še 3289 mest za redni študij

Prvi dan akademskega leta bo vse bruce na Prešernovem trgu v Ljubljani nagovoril novi rektor UL Stane Pejovnik. Koliko bo sicer vseh študijskih novincev, bo znano čez nekaj dni, saj se je danes začel tretji prijavni rok.

Objavljeno
01. oktober 2009 10.05
Za prihodnje študijsko leto Univerza v Ljubljani razpisuje sedem novih podiplomskih študijskih programov
Jasna Kontler - Salamon
Jasna Kontler - Salamon
Ljubljana - Današnji prvi dan novega akademskega leta bo prvi predvsem za vse bruce. V Ljubljani jih bo na Prešernovem trgu ob 13. uri nagovoril novi rektor prof. dr. Stane Pejovnik. Sicer pa pozdravne programe za bruce pripravljajo v vseh naših visokošolskih središčih. Koliko bo vseh študijskih novincev, bo znano šele čez nekaj dni, saj se je danes začel tretji prijavni rok, ki se bo iztekel 5. oktobra.

 

Za to študijsko leto je bilo na naših javnih in koncesioniranih visokošolskih institucijah, ki imajo s tem študijskim letom v prvem letniku samo še bolonjske študijske programe, skupaj razpisanih skoraj 40.000 vpisnih mest. Od tega za prvostopenjske bolonjske študijske programe 27.255 mest, 20.890 za redni študij; 8743 mest je bilo razpisanih za študijske programe druge stopnje, 3142 pa za doktorski študij. Na podlagi teh podatkov lahko predvidevamo, da bo v novem študijskem letu najmanj 20.000 študentov, ki se bodo vpisali prvič, lahko pa jih bo tudi precej več. Vsekakor je za vpis na dodiplomske študijske programe na voljo še 8240 mest, od tega 3289 za redni študij.

 

Največ vpisnih možnosti za redne študente je na fakultetah za kemijo, matematiko, fiziko, strojništvo, elektrotehniko, humanistiko in kmetijstvo, veliko prostih mest za redni študij - čeprav ne na vseh programih - ponujajo tudi humanistični študiji. Izredno pa se je še mogoče vpisati na veliko sicer obleganih študijev, denimo na študije družbenih ved in prava. Glede na deleže razpisanih mest lahko pričakujemo na prvostopenjskem študiju največ študentov ekonomskih in poslovnih ved, tem sledijo študenti prava, strojništva in zdravstvenih ved.

 

Za vpisane študente bo v novem študijskem letu v vseh študentskih domovih na voljo 10.308 ležišč. Za študentske družine je skupaj 85 mest v 36 stanovanjih, za invalide pa 86 mest v 50 stanovanjih. Včeraj je bil odprt prenovljeni Študentski dom I v Rožni dolini v Ljubljani. Obnova našega najstarejšega študentskega doma - zgrajen je bil leta 1950 - je stala več kot pet milijonov evrov.


 

Iz četrtkove tiskane izdaje Dela