Še 800 hektarov pokljuških gozdov vrnjenih Nadškofiji

Z odločbo radovljiške upravne enote je ljubljanska nadškofija dobila še območje okoli biatlonskega centra.

Objavljeno
02. junij 2017 19.04
Be. B., STA
Be. B., STA

Radovljica - Nadškofiji Ljubljana je bilo z odločbo Upravne enote Radovljica vrnjenih še 800 hektarov gozdov. Po poročanju Gorenjskega glasa gre za območja okoli biatlonskega centra. Zemljišče, na katerem stojijo biatlonski center, vojašnica in smučišče Viševnik, pa ostaja v lasti države.

Odločbo o vračilu nekaj več kot 800 hektarov gozdov na Pokljuki je radovljiška upravna enota izdala konec marca. Kot je za Gorenjski glas povedal Marko Matjašič, direktor Gozdnega gospodarstva Bled, ki upravlja gozdove nadškofije, na tem področju v postopkih ostaja še okoli deset odstotkov zemljišč, ki jih je v postopku denacionalizacije zahtevala nadškofija. Gre za zemljišča na območju Mrzlega studenca.

21 tisoč hektarov

Kot so pojasnili na radovljiški upravni enoti, se je celoten denacionalizacijski zahtevek Nadškofije Ljubljana sicer nanašal na 21.000 hektarov. Nadškofiji so v naravi že vrnili 18.200 hektarov in približno 73 hektarov v obliki odškodnine.

Na prvi stopnji so ostale nerešene le še štiri zadeve. V dveh zadevah še preverjajo podatke, ali je imel upravičenec pravico dobiti odškodnino od avstrijske države. V eni zadevi pa je na področju denacionalizacije zasebnih gospodarskih objektov treba odločiti le še o delu zahtevka, ki se nanaša na vrnitev nepremičnin ob Blejskem jezeru.

Na področju kmetijstva se zadeva zaradi obsežnosti in različnih zavezancev rešuje z delnimi odločbami. Odločanje pa je zaradi pritožbenih zahtevkov dolgotrajno in zahtevno, so pojasnili na radovljiški upravni enoti.

Sicer pa so od vseh prejetih zahtevkov za vračilo na področju denacionalizacije na radovljiški upravni enoti rešili že 99,6 odstotka zadev, tudi vse zahtevke agrarnih skupnosti. »V reševanju so nam ostali zgolj še postopki, ki jih ni bilo mogoče zaključiti. Razlog za to so pritožbe na vsako izdano odločitev, prošnje za podaljšanje roka zaradi pridobivanja dodatne dokumentacije, nadomestna zemljišča ali sklenitev poravnave,« je dejala načelnica upravne enote Radovljica Maja Antonič in dodala, da je večina nerešenih zadev v zaključni fazi.