Se bodo vrnili pod plaz?

Začasna evakuacija stanovalcev šestih hiš v Penku bi lahko bila trajna.

Objavljeno
10. september 2014 12.01
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Šoštanj − V Skornem, na začetku soteske Penk, se je včeraj okoli štirih popoldne utrgal plaz in iz šestih hiš so morali evakuirati stanovalce. Poveljnik štaba Civilne zaščite Šoštanj Peter Radoja pravi, da bodo šele po geološkem mnenju lahko povedali, ali se bodo družine sploh lahko vrnile na domove ali bi bilo to prenevarno.

Že včeraj so jim zagotovili nastanitev pri sorodnikih in v velenjskem Domu učencev. Plaz je porušil novo mizarsko delavnico, civilna zaščita in gasilci pa so takoj začeli izvajati varnostne ukrepe. Ponoči so s pomočjo policije hiše tudi varovali pred nepridipravi.

Župan Šoštanja Darko Menih je sinoči sklical občinski krizni štab in odločili so, da sotesko Penk oziroma cesto med Gorenjem in Šoštanjem iz varnostnih razlogov zaprejo za ves promet, čeprav je prevozna.

Plaz je včeraj delno zaprl tudi železniško progo Celje−Velenje, a so jo že očistili.

Radoja je povedal, da je zaradi močnega deževja plaz sprožil hudournik, ki je razširil strugo na do deset metrov in jo poglobil na dva metra. S plazom, ki je breg nad hišami ogolil do skalovja, je do hiš zdrsnila ne samo zemlja, temveč tudi drevje − nekaj je bilo tudi podrtega, ki je ostalo še od žleda. Na vprašanje, kako dolgo lahko traja sanacija plazu, je Radoja odgovoril: »To bomo vedeli šele po mnenju geologa. Vprašanje je, ali bo sanacija sploh mogoča. Lahko da se družine v hiše sploh ne bodo mogle vrniti.«

Danes zjutraj so začeli odstranjevati zemljo in debla, da bi se prebili do hiš in iz mizarske delavnice rešili stroje.