Še drugi dan v znamenju makedonskega obiska

V nov dan bo najprej planila interesna skupina delodajalcev DS, ki bi na seji ob 7.30 obravnavali gradivo za 34. redno sejo DS. Sklenili ga bodo ustvarjalci predstave Evropa danes (režiral Haris Pašović). Na premieri v SNG Maribor bodo ob 20. uri uprizorili besedilo, nastalo po eseju Miroslava Krleže. Predstavo so glasbeno podložili Laibach.

Objavljeno
16. februar 2011 07.28
M. Č., delo.si
M. Č., delo.si

Politiki bodo imeli razmeroma pester dan. Sodeč po njihovem urniku, se bo zvrstilo nekaj sej, srečanj, pogovorov in sprejemov.

Sočasno se bosta ob 9. uri začeli seja odbora DZ za kulturo, šport in mladino (obravnavali bodo novelo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, predlog zakona o spremembah zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije in novelo zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo) in preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje gradnjo avtocest (kot priče bodo zaslišali nekdanjega predsednika nadzornega sveta Dars Jožefa Zimška, nekdanjega direktorja za finančne zadeve v Darsu Slavka Debeljaka in nekdanjega direktorja za tehnično pripravo in izvedbo del v Darsu Abdona Peklaja). Ob isti uri bo tudi odbor za notranjo politiko, javno upravo upravo in pravosodje javno predstavil mnenje o predlogu zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora.

Na novinarski konferenci ob 11. uri bosta predsednik slovenske vlade Borut Pahor in minister za zdravje Dorjan Marušič predstavila predlog nadgradnje zdravstvenega sistema do leta 2020

Uro pozneje bo na gradu Brdo sledil pogovor predsednika republike Danila Türka s člani Slovenske škofovske konference. Medtem bo predsednik DZ začel sejo, na kateri se bodo dogovorili o sklicu izredne seje zbora, na kateri bodo obravnavali zahtevi za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu in o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

V popoldanskih urah bo, denimo, Borut Pahor predstavil delo vlade do konca mandata (ob 13. uri), na sejah pa se bodo sešli se bodo še odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide pa odbor za kmetijstvo, gozdrastvo in prehrano in odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino.

Makedonija v Sloveniji - na Brdu in v Postojnski jami

Tudi današnji dan bo minil pod vtisom makedonskega obiska. Ob 10. uri se bodo srečali makedonski parlamentarci in predstavniku makedonske vrhovne revizijske institucije s podpredsednikom in člani komisije DZ za nadzor javnih financ. Pol ure pozneje se bosta oba predsednika na Brdu pri Kranju udeležila Poslovne konference slovenskih in makedonskih gospodarstvenikov. Opoldne predsednika Gjorgija Ivanova že pričakujejo na vodenem ogledu po Postojnski jami.

Dan v gospodarstvu

Minister za gospodarstvo Roko Žarnić bo svoj dan začel na poslovnem zajtrku Ameriške gospodarske zbornice. Za slovenske gospodarstvenike dan ne bo minil brez dogodkov, ki bi se jih lahko udeležili, ali ki bi zaznamovali njihovo delo. Od 9. ure bo potekala okrogla miza Gospodarske zbornice Slovenije o kodeksu dobrih poslovnih običajev v prometu z nepremičninami. Lahko pa ob isti uri odidejo v Maribor na strateški pogovor Cona Tezno - kako naprej?

Na letni redni skupščini Skupnosti občin Slovenije bodo obravnavali sprejeto novelo zakona o kmetijskih zemljiščih ter prihodnost kmetijske politike. Skupščine, ki se bo začela ob 10. uri, se bo udeležila tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.

Dan bo pester še za druge ministre. Ministrica za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Duša Trobec Bučan, se bo opoldne sešla s predstavniki občine Žetale, Podlehnik in Videm pri Ptuju in se z njimi spregovorila o odprtih vprašanjih s področja lokalne samouprave, regionalne politike in črpanja evropskih sredstev. Minister za pravosodje Aleš Zalar bo ob 14. uri predstavil  vsebino novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, minister Dejan Židan pa bo svoj večer predvidoma zaključil ob 19. uri z udeležbo na okrogli mizi Območne enote Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Murska Sobota in Sindikata kmetov Slovenije, kjer bo predstavil Skupno kmetijsko politiko do leta 2020.

Družba in kultura

Sicer pa bodo čez dan predstavili resolucijo nacionalnega programa preprečevanja in zmanjševanja uporabe prepovedanih drog do leta 2020. Konferenco bo vodilo Združenje Drog Art (ob 9. uri).

Na fakulteti za družbene vede bosta vodja raziskave Bojana Lobe in ko koordinatorka projekta Ovce v Sloveniji Ajda Jerman Kuželički predstavili poročilo raziskave Mladi na netu - Internet v vsakdanjem življenju slovenskih otrok in mladostnikov..

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres se bo v Duhovnem središču sv. Jožefa ob 17.30 udeležil okrogle mize z naslovom Refleksija: Prihodnost šole v Beli knjigi.

Danes se začenja tudi mednarodna konferenca ob 80. obletnici rojstva Thomasa Bernharda. Predavanja z naslovom K družbenemu in političnemu pomenu literature bodo ob 11. uri v sobi rektorjev univerze v Ljubljani. Ob istu uri bodo v Mestnem muzeju predstavili rezultate analize prednosti in slabosti, priložnosti in nevarnosti za razvoj nekdanje tovarne Rog v Centru sodobnih umetnosti.

Civilna iniciativa za ohranitev Notranjskega muzeja Postojna bo ob 19. uri predstavila dogajanja v muzeju.

Ob 20. uri v Mestnem muzeju sledi pogovor z novinarjem in pisateljem Frankom Westermanom. Na pogovoru bo avtor predstavil novo knjigo Inženirji duše.