Še en ribiški incident pred Piranskim zalivom

Hrvaški policisti so našim ribičem ukazali umik z "njihovega" morja. 

Objavljeno
16. oktober 2014 19.47
B.Š. , Koper
B.Š. , Koper

Piran - Danes je prišlo pred Piranskim zalivom, v morju, ki velja za slovensko ribolovno cono, do še enega nerazumljievga ribiškega incidenta. Po poročanju TV Slovenije sta dve slovenski ribiški barki lovili na območju slovenskega ribolovnega območja, kjer so vedno lovili piranski ribiči.

Pot so jima na različne načine, tudi z mrežami, prekrižale hrvaške ribiške ladje, ki jih je spremljal policijski čoln iz Umaga. Hrvaški policisti so našim ribičem ukazali umik z »njihovega« morja..

Toda slovenski posadki tega ukaza nista upoštevali, kasneje pa sta se komaj izognili trčenju, ki so ga izzvale hrvaške ladje. Dogodek je v nasprotju z določili arbitražnega sporazuma, ki zahteva, da se bosta državi do dokončne določitve meje na morju, izogibali takim incidentom. TV Slovenija poroča, da je slovensko zunanje ministrstvo opozorilo, da je Hrvaška kršila ta sporazum.

Ena od domnev je, da dobijo lokalne policijske oblasti naročilo o pregonu ladij, zato, ker lahko tudi v vseh pristaniških upravah spremljajo, kod plujejo tiste slovenske ribiške ladje, ki imajo vključen avtomatski identifikacijski sistem. Velika uganka pa je, kakšna so ozadja in diplomatske razsežnosti tega dogajanja.

V zadnjem mesecu se po »dolgoletnem premierju« ti incidenti dogajajo kot po naročilu, saj jih je bilo že vsaj deset. O večini javnost sploh ne izve, ker se nikomur od udeleženih ne zdi vredno o tem obveščati javnosti, ali pa se tega preprosto bojijo, da ne bi bilo še slabše.