Še ena odlična generacija maturantov

Rezultati splošne mature po oceni Makovec Brenčičeve drugi najboljši v zgodovini mature.

Objavljeno
11. julij 2016 15.11
Preizkusna matura na gimnaziji Vič v Ljubljani, 2. marca 2015
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana − Splošno maturo je v spomladanskem roku uspešno opravilo 88,39 odstotka kandidatov, kar je po navedbah ministrice za izobraževanje Maje Makovec Brenčič drugi najboljši rezultat v zgodovini. Na poklicni maturi je bilo uspešnih 90,9 odstotka dijakov. Zlatih maturantov na splošni maturi je letos 260, 17 pa jih je doseglo vse točke, so pojasnili danes.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Makovec Brenčičeva je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani čestitala vsem, ki so maturo uspešno opravili, ter dodala, da je danes poseben dan za vse maturante, starše in učitelje, ker so letos priča dobrim rezultatom pri maturi, tako splošni kot poklicni.

Splošno maturo je v spomladanskem roku skupno opravljalo 6890 kandidatov − to je nekoliko manj kot lani, razlog pa je v manjšanju generacij − iz 35 maturitetnih predmetov na 83 šolah po Sloveniji. »Celotna uspešnost je zgodovinska oziroma druga v zgodovini po najboljšem uspehu, saj znaša 88,4 odstotka, lani 89,7 odstotka,« je dejala ministrica.

Zlatih maturantov, torej tistih, ki so dosegli od 30 do 34 točk, je bilo letos 260 (lani 320), vseh 34 točk pa jih je doseglo 17 (lani 16). Makovec Brenčičeva je posebej izpostavila tudi rezultate mednarodne mature, saj je dijak Gimnazije Bežigrad dosegel vse možne točke (45).

Tudi pri poklicni maturi je po ministričinih besedah dosežen dober rezultat. Poklicno maturo je na 149 srednjih šolah opravljalo 8042 kandidatov, delež uspešnih je 90,9-odstoten, kar je še malo več kot lani.

Kandidati, ki so opravljali splošno maturo, so se z rezultati seznanili danes ob 7. uri, na šolah pa so jim danes slavnostno podelili spričevala, je danes pojasnil direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc



Predsednik komisije za splošno maturo Blaž Zmazek je ob predstavitvi poročila o izvedbi letošnjega spomladanskega roka splošne mature izpostavil, da so priprave na maturo potekale pravočasno in temeljito, kršitev izpitne tajnosti ni bilo, za kar skrbi Državni izpitni center in tudi šole, na katerih se izvaja splošna matura. »Državna komisija je ugotovila, da so rezultati mature objektivni in verodostojni ter primerljivi z rezultati prejšnjih let,« je zatrdil.

Na šolah je bilo letos sicer pri splošni maturi 35.342 izpitov, izvedli so 22.255 ustnih izpitov in več kot 14.000 seminarskih nalog, laboratorijskih vaj in projektnih nalog. Pri splošni maturi pa so angažirali 1154 zunanjih strokovnjakov, ki je ocenilo več kot 73.000 izpitnih pol.

V torek pa je tudi zadnji rok za prijavo k jesenskemu roku splošne mature, pisne izpite bodo opravljali med 24. in 30. avgustom, do 2. septembra pa bodo potekali ustni izpiti. Z rezultati bodo seznanjeni na šolah 16. septembra.

Rezultati poklicne mature še boljši kot prejšnje leto

Rezultati poklicne mature so znani že od 4. julija. Po ministričinih besedah so tudi na poklicni maturi dosegli dober rezultat. Poklicno maturo je na 149 srednjih šolah opravljalo 8042 kandidatov, delež uspešnih je 90,9-odstoten, kar je še malce več kot preteklo leto.

Kot je poudaril predsednik komisije za poklicno maturo Boris Dular, je poklicna matura pomembna iz več vidikov, zlasti za gospodarstvo. Poleg stopnje izobrazbe se z opravljeno poklicno maturo pridobi tudi poklicna usposobljenost in možnost nadaljnjega izobraževanja tako na visokih strokovnih šolah, ob izpolnitvi pogojev pa tudi na univerzitetnih študijskih programih, je dejal.