Še enkrat o zamrznitvi pokojnin

Vrh vladne koalicije se bo danes znova usklajeval o predlogu zamrznitve pokojnin. Vlada je namreč zaradi nasprotovanja Desusa že dvakrat preložila načrtovano odločanje o predlogu proračuna za prihodnje leto.

Objavljeno
25. september 2009 23.24
Tanja Starič
Tanja Starič
Ljubljana - Vrh vladne koalicije se bo danes znova usklajeval o predlogu zamrznitve pokojnin. Vlada je namreč zaradi nasprotovanja Desusa že dvakrat preložila načrtovano odločanje o predlogu proračuna za prihodnje leto; zdaj napoveduje, da bo to storila v torek.

Časa ni več veliko, saj mora vlada parlamentu ponuditi proračun v obravnavo najpozneje 1. oktobra. A možnosti za dogovor so majhne, saj Desus doslej ni privolil v noben kompromisni predlog kriznih ministrov in drugih koalicijskih strank. Karl Erjavec pred začetkom današnjega novega kroga pogajanj vztraja, da bodo zamrznitvi pokojnin nasprotovali do konca, saj se predvidoma tudi plače, na katere je vezana rast pokojnin, prihodnje leto ne bodo dvigovale. Še več; Erjavec pravi, da bi, če bi SD, Zares in LDS vztrajali pri zamrznitvi, poslanci Desusa glasovali proti proračunu v celoti, kar bi povzročilo politično krizo.

 

Desus sicer čaka na izračune, kaj bi pomenilo normalno usklajevanje pokojnin z rastjo plač, ki naj bi jih dobili danes. Predsednik vlade Borut Pahor je namreč v zadnjem tednu nakazal, da bi utegnil na to glasovanje vezati odločanje o zaupnici in da v dodatno povečevanje zadolževanja Slovenije - kar bi se v primeru rasti pokojnin in plač v javnem sektorju nujno zgodilo - ne bo privolil.

 

Za prihodnje leto so predvideni proračunski izdatki v višini deset milijard evrov, za leto 2011 pa 9,8 milijarde evrov. Primanjkljaj pa naj bi se prihodnje leto z letošnjih pet odstotkov BDP zmanjšal na 4,8 odstotka BDP, leta 2001 pa na 3,5 odstotka BDP.

 

Iz sobotne tiskane izdaje Dela