Se je Janša kar petkrat zlagal?

Trije ekonomisti mu odgovarjajo, da si je privoščil pet neresnic.

Objavljeno
02. november 2011 17.20
Posodobljeno
03. november 2011 06.14
Jadran Vatovec
Jadran Vatovec

LJUBLJANA – Ko je prvak največje opozicijske stranke SDS in eden od ta hip nedvomno najresnejših kandidatov za naslednjega predsednika slovenske vlade Janez Janša v intervjuju, ki ga je dal pred nekaj dnevi za časnik Finance, pojasnjeval »ključna spoznanja oziroma napake iz svojega prvega premierskega mandata«, je posebej omenil oziroma pomenljivo očitajoče ošvrknil tudi skupino tako imenovanih mladih ekonomistov. Dejal je, da gre za »poseben profil ljudi, ki se tik pred zdajci prilepijo na stranko, ki ji pred volitvami kaže na uspeh«.

Sodelovali so pri pisanju našega programa

»Pred volitvami leta 2004 smo pri programu sodelovali s skupino tako imenovanih mladih ekonomistov. Po volitvah smo jih vključili v strateški svet za gospodarstvo, eden je postal celo minister za razvoj. Zadeva ni delovala. Ko so ljudje dobili konkretne položaje, so najprej ugotovili, da so njihove plače prenizke ...« Mladi ekonomisti (od dr. Jožeta P. Damijana, dr. Boštjana Jazbeca, dr. Igorja Mastena, dr. Mića Mrkaića, dr. Saša Polanca do, ne nazadnje, dr. Janeza Šušteršiča, ki je danes sicer desna roka dr. Gregorja Viranta) naj bi namreč po Janševih besedah razočarani ugotovili, da niso na svetu zato, da bi delali za komaj dva ali tri tisoč evrov. »Začeli so iskati možnosti drugje, se kadrovali v razne nadzorne svete, prihajali v službo popoldan, ker so dopoldan predavali naokrog. Od tistih vrednot in začetne zaigrane zagnanosti ni ostalo veliko. Ko si sedel z njimi za mizo, so govorili o liberalnih vrednotah, iz oči pa so jim gledali predvsem bankovci.« Ups!

Le Janša ve, čemu se je sploh odločil, da bo (tudi) tako imenovanim mladim ekonomistom v omenjenem intervjuju izrekel tako trdo kritiko, ne more pa, jasno, biti nobeno presenečenje, da so se oni sklenili odzvati na take njegove trditve. No, pravzaprav so se pod odziv na očitke prvaka SDS, ki so ga naslovili Odmev na pet neresnic Janeza Janše, podpisali le trije izmed naštetih: dr. Damijan, dr. Masten in dr. Polanec.

In za kakšne oziroma katere neresnice naj bi šlo?

Prva izmed petih neresnic oziroma neosnovanih insinuacij naj bi bilo denimo to, da je skupina mladoekonomistov (že) pred volitvami 2004 kakor koli sodelovala s SDS: »Nobeden izmed podpisanih se pred volitvami 2004 ni nikoli srečal z gospodom Janšo ali kakor koli sodeloval s stranko SDS. Tako ni in ne more biti osnovana Janševa insinuacija, da bi se naša skupina pred volitvami prilepila 'na stranko, ki ji pred volitvami kaže na uspeh'. Kvečjemu bi veljalo obratno.« Prav noben mladi ekonomist naj prav tako ne bi nikoli sodeloval pri pisanju (predvolilnega) programa SDS ali programa katere koli druge stranke. Poleg tega tudi ni res, da so mladi ekonomisti sami sebe kadrovali v razne nadzorne svete: le eden med njimi je bil (v mandatu Janševe vlade), pa še to zgolj nekaj mesecev, član nadzornega sveta nekega podjetja. Mladi ekonomisti odločno zanikajo tudi trditev, da bi v vladno službo prihajali popoldne, dopoldne pa naokrog predavali: edini, ki je bil stoodstotno zaposlen v vladni službi, je bil dr. Damijan (od decembra 2005 in do konca marca 2006), vendar pa ta takrat sploh ni predaval na ekonomski fakulteti v Ljubljani.

PREJELI SMO ODGOVOR NA ČLANEK:

V intervjuju za Finance nisem nikogar od takoimenovanih mladoekonomistov poimensko omenjal ne v dobrem ne v slabem. Pretirani odzivi nekaterih posameznikov so bili povsem nepotrebni. Tako kot je bil zgovoren molk nekaterih drugih. V SDS smo hvaležni vsem, ki so kadarkoli z resnimi in nesebičnimi nameni sodelovali pri pripravi naših programov ali državnega programa reform. Tudi v prihodnje ostajamo odprti za strokovne predloge z vseh strani. Prav tako za ideje, kako takšne predloge v politiki, ki je žal umetnost možnega, uresničiti tudi v praksi. SDS ne postavlja v ospredje ne države in ne kapitala, temveč človeka. Vsak predlog in vsako idejo zato najprej preučimo z vidika vpliva na blaginjo ljudi.

Janez Janša
Predsednik SDS