Se je Pahor že odločil?

Predsednik SD Borut Pahor je povedal, da je pripravljen kandidirati za predsednika države na letošnjih predsedniških volitvah, a je pogoj za to podpora med ljudmi in v stranki.

Objavljeno
31. marec 2007 21.28
Žalec - Predsednik SD Borut Pahor je na nocojšnji tribuni stranke v Žalcu, na kateri je tekla beseda o predsedniških in parlamentarnih volitvah ter prihodnosti stranke in države, povedal, da je pripravljen kandidirati za predsednika države na letošnjih predsedniških volitvah, a je pogoj za to podpora med ljudmi in v stranki.

"Sem predsednik stranke in sem zanjo odgovoren. Če ne bi bil njen predsednik, bi stranko prosil, da me podpre in bi zdaj hodil naokrog ljudje prepričevati, da sem najboljši kandidat za ta položaj," je dejal.

Ob podpori lažje do odločitve

Pahor je pojasnil, da mora kot predsednik stranke ravnati bolj odgovorno in ljudem predstaviti dileme te in one odločitve in jim potem pustiti, da se brez njegovega pritiska odločijo tako ali drugače. "Rad bi slišal mnenje ljudi, potem bo tudi meni lažje sprejeti odločitev o predsedniški kandidaturi," je povedal.

Prvak SD je še dejal, da se stranka že pripravlja na parlamentarne volitve, ki bodo prihodnje leto. V ta namen bo stranka pripravila alternativni vladni program, ki bo dokončno sprejet tik pred parlamentarnimi počitnicami prihodnje leto ali takoj za njimi. Stranka pa bo na torkovi seji predsedstva ocenila delo zdajšnje vlade v zadnjih treh mesecih
.
Recept za uspeh na volitvah

Kot pomembno nalogo je Pahor izpostavil tudi sestavo ekipe za parlamentarne volitve, vlado, DZ in druge pomembne funkcije, saj meni, da hočejo ljudje poleg dobrega programa stranke videti na pomembnih položajih ugledne, strokovne in kompetentne ljudje. "Če bomo to združili, potem smo zares lahko uspešna stranka na naslednjih parlamentarnih volitvah," je dejal.

Dodal je tudi, da je članstvu stranke poslal pismo, ki ga bodo prejeli v prihodnjih dneh, v njem pa je zapisal, da stranka brez dvoma raste, vendar to ne sme nikogar zaslepiti. Pahor ocenjuje, da je stranka trdo garala in za vsaki milimeter podpore bo potrebno še naprej tako delati.

Opozoril je tudi, da imajo kot največja opozicijska stranka v DZ veliko odgovornost, zato si ne morejo privoščiti trmarjenja pri položajih za vodenje delovnih teles v parlamentu, ker bi tako blokirali delo DZ. Zato bo stranka umaknila nekatere svoje zahteve, da bi čim prej prišlo do konsenza in da bo DZ lahko delal normalno, je povedal Pahor.

Pahorjeva trimesečna turneja

Pojasnil je tudi, da je Žalec drugi kraj na njegovi turneji, ki bo trajala tri mesece, med tem časom pa bo obiskal 30 mest po Sloveniji. Ta turneja ima dva namena, in sicer, da se kot predsednik stranke pogovori z ljudmi in sliši njihovo mnenje o tem, kako vidijo prihodnost stranke in države, ter izmenjati mnenje o pomembnosti predsedniških in parlamentarnih volitev. Želim, tako Pahor, ugotoviti, kaj ljudje pričakujejo od mene.