Se je Patria vpletla v industrijsko špijonažo?

Avstrijska protiobveščevalna služba oziroma njihov oddelek za protiterorizem je po nekaterih informacijah te dni preiskoval zaposlene v dunajski poslovalnici General Dynamicsa (lastnika Steyrja). Po naših podatkih so priprli štiri ljudi. Vzrok: sum industrijskega vohunjenja.

Objavljeno
18. februar 2011 20.06
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – Medtem ko dobro obveščeni (na plačilni listi ameriške orožarske korporacije) zatrjujejo, da je četverica vohunila za Patrio in da je njihovo priprtje povezano s slovenskim nakupom osemkolesnikov, nam Heinz König, direktor marketinga in oddelka za odnose z javnostjo v General Dynamicsu, tega včeraj ni potrdil. Vse, kar je zapisal, je, da »tega ne moremo potrditi, nadaljnjih komentarjev ne dajemo«. Na naša dodatna vprašanja iz General Dynamicsa niso odgovarjali, prav tako nismo ničesar izvedeli od dunajske policije, saj avstrijska protiteroristična služba (ki ima policijska pooblastila) ni vezana na policijo.

Industrijsko vohunjenje je eden od dveh delov kriminalistične preiskave oziroma še vedno nedokončanega predkazenskega postopka v primeru slovenskega nakupa finskih osemkolesnikov na Finskem (en del je preiskava podkupovanj). Spomnimo naj, da so finski kriminalisti naleteli na sum industrijskega vohunjenja med hišnimi preiskavami maja 2008, ko so na prenosnem računalniku takratnega izvršnega podpredsednika Patrie Hekkija Hulkkonena naleteli na ponudbo konkurenčne Sistemske tehnike, ki jo je oddala pri javnem naročilu oklepnikov 8x8 na slovenskem ministrstvu za obrambo. »Ponudbe zagotovo niso dobili od Steyrja [njegov lastnik je General Dynamics], saj so obstajale le tri kopije naše ponudbe: ena je v sefu Sistemske tehnike, druga je v sefu Viatorja & Vektorja, tretja pa naj bi bila na ministrstvu za obrambo,« nam je včeraj povedal Milan Švajger, direktor Sistemske tehnike.

Sistemska tehnika je zdaj v stoodstotni lasti Viatorja & Vektorja, saj je GD svoj 17-odstotni delež, ki ga je imel v Sistemski tehniki prek Steyrja, v zameno za licenco osemkolesnikov lani vrnil Viatorju & Vektorju.

Sum, da je Patria ponudbo Sistemske tehnike pridobila nezakonito, se je v dosedanji kriminalistični preiskavi že pokazal za utemeljenega, domnevni Patrijini vuhuni v General Dynamicsu pa so se po naših informacijah »ukvarjali« tudi s poslom Patrie na Hrvaškem. Mnenj, kdo je Fincem dostavil zaupni dokument Sistemske tehnike, je več: direktor Sistemske tehnike Švajger domneva, da je dokument na Finsko poslal nekdo z ministrstva za obrambo, po trditvah nekaterih je bil kurir ponudbe Jure Cekuta, finski kriminalisti pa so prst že nekajkrat uperili v Hansa Wolfganga Riedla, ki je pred tem, ko je kot zunanji svetovalec začel delati za Patrio, 27 let delal za Steyr.