Še lani na čakalnem seznamu 80 tisoč ljudi, leto dni kasneje pod 40 tisoč

Ambulanta za bolezni dojk je izjema, tudi na operacijo hrbtenice šele naslednje leto.

Objavljeno
04. november 2011 11.11
Posodobljeno
04. november 2011 12.45
A. L.
A. L.

LJUBLJANA – Učinki pravilnika o čakalnih dobah so iz meseca v mesec boljši, ugotavljajo na ministrstvu za zdravje. Po njihovih navedbah se lahko na večino zdravstvenih storitev posameznik naroči takoj oziroma v mesecu novembru. Izjemi sta le operacija hrbtenice in ambulanta za bolezni dojk. Čakalni seznam se je v letu dni prepolovil, navajajo.

Na 24 storitev se lahko naročimo takoj

Največji preskok pri čakalnih dobah je viden prav v zadnjem mesecu, ugotavljajo na ministrstvu. Podatki zadnje ankete ministrstva kažejo, da se lahko posameznik na katero koli od 24 zdravstvenih storitev, ki jih ministrstvo mesečno spremlja, naroči takoj oziroma v mesecu novembru.

Izjemi sta le operacija hrbtenice, kjer je prvi prosti termin januarja 2012, in ambulanta za bolezni dojk, za katero je prvi prosti termin v maju 2012.

Tri tisoč jih je čakalo dlje, kot je dopustna čakalna doba

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo še jeseni lani na čakalnih seznamih prek 80.000 bolnikov, njihovo število pa se je v letu dni zmanjšalo pod 40.000. Ob tem navajajo podatke Inštituta za varovanje zdravja RS, po katerih je dlje od dopustne čakalne dobe konec oktobra čakalo manj kot 3000 bolnikov.