Se nam obeta najvišja stolpnica v Sloveniji?

Mariborsko javnost je nedavno dodobra razburkala napoved tamkajšnjega župana Franca Kanglerja o gradnji najvišje stolpnice v Sloveniji.

Objavljeno
03. marec 2007 13.28
Poslanec Franc Kangler
Maribor - Mariborsko javnost je nedavno dodobra razburkala napoved tamkajšnjega župana Franca Kanglerja o gradnji najvišje stolpnice v Sloveniji, ki naj bi nastala na nekdanjem zemljišču podjetja Certus ob Titovi cesti. Lastnik omenjenega zemljišča je zdaj sicer Hypo Leasing, investitor v omenjeni projekt pa naj bi bil po neuradnih podatkih Jože Anderlič oz. njegova Kranjska investicijska družba (KID), ki naj bi imel podobne načrte že na območju ljubljanskega Kolizeja.

Kangler je moral ta teden na seji mestnega sveta v zvezi s projektom, pri katerem naj bi sodeloval mednarodno uveljavljeni arhitekt slovenskega rodu Boris Podrecca, odgovarjati celo na vprašanje mestne svetnice Auerjeve Liste za pravičnost in razvoj, ki mu je med drugim očitala, da so svetniki o tem izvedeli šele iz medijev.

Pojavil se je investitor

Mariborski župan je svetnike pomiril z odgovorom, da se je pri njem oglasil investitor, ki je lastnik zemljišča. Ideja je bila po njegovih besedah podana s strani investitorja, občinska uprava pa preučuje možnosti, ali je dopustno umestiti takšno stolpnico na to območje ali ne. Svetnikom je še zagotovil, da bodo o preverjanjih strokovnih rešitev pravočasno seznanjeni in bodo o tem tudi odločali.

Sicer pa Kangler podpira izgradnjo takšne stolpnice, pod pogojem, da bo za projektom stala tudi stroka, pa tudi vse ostale službe, ki so kakorkoli pomembne pri oblikovanju prostorskih aktov na tem območju. Čeprav mariborski župan zaenkrat podrobnosti o investitorjih ne želi izdati, pa je še povedal, da se je v neposredni bližini pojavil še en investitor, zato obstaja celo možnost, da bi štajerska prestolnica na tem območju dobila celo dvojčka.

V mestnih političnih strankah zaenkrat ne nasprotujejo

V mestnih političnih strankah zaenkrat Kanglerjevim projektom ne nasprotujejo, saj čakajo na več podatkov. V mestnem odboru koalicijske LDS so povedali, da zgodbi, ki je bila v medijih po njihovem mnenju predimenzionirana, trenutno ne dajejo prevelikega pomena. Po njihovem mnenju je potrebno najprej opraviti strokovna preverjanja o tem, kaj je na omenjenem območju sploh mogoče postaviti, sicer pa jih zasebne investicije v mestu zagotovo ne motijo.

Podpredsednik mestne SDS Karl Midlil je dejal, da so županove ideje trenutno v fazi razmišljanja, sicer pa je ideja za njih gotovo sprejemljiva, če bo koristila Mariboru in mu ponudila dodatne možnosti razvoja. Stališča v tej zvezi sicer še nimajo, saj vsega skupaj za zdaj niso vzeli preveč resno, vendar je Midlil dodal, da zamisel nima veliko opravka z občino, saj gre po njegovem mnenju za zasebni projekt.

V SD projektu ne pripisujejo večjega pomena

Tudi v, od lanskih lokalnih volitev, opozicijski SD zaenkrat kakšnega večjega pomena projektu ne pripisujejo, skrbi pa jih realizacija ideje, saj ne želijo, da bi se takšni projekti financirali na račun občanov. Če pa bo šlo za izključno zasebni kapital, potem tovrstnim investicijam v mestu zagotovo ne nasprotujejo, je dejal mestni svetnik SD Vinko Mandl.

Sicer pa se je mariborski župan že na začetku svojega prvega mandata odločno lotil prostorskega urejanja mestne občine, zlasti želi pozornost nameniti ureditvi mestnih trgov. V ta namen se je odločil tudi za razpis za izbor mestnega arhitekta, čemur pa nekateri v mestu nasprotujejo z argumentom, da ima mesto za podobne naloge ustanovljen Zavod za prostorsko načrtovanje, zato gre zgolj za podvajanje funkcij.

V SD zato pravijo, da si župan lahko najame svetovalca brez soglasja mestnega sveta, za ustanavljanje novega organa pa po njihovem mnenju ni nobene potrebe. Kot so dodali, ob takšnih Kanglerjevih idejah obstaja bojazen, da bodo v Mariboru kmalu dobili tudi mestnega komunalca, pravnika ali celo zdravnika, to pa bi povzročalo le še večjo zmedo občank in občanov.